Personas, kas kopj bērnu līdz gada vecumam un vēlas saņemt bērna kopšanas pabalstu, nevar būt nodarbinātas, paredz šodien Saeimas konceptuāli atbalstītie un steidzamības kārtā virzītie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā.
Šobrīd bērna kopšanas pabalsts tiek maksāts arī tad, ja persona strādā nepilnu darba laiku.

Saskaņā ar grozījumiem bērna kopšanas pabalstu piešķirs personai, kura kopj bērnu līdz gada vecumam, ja šī persona nav nodarbināta vai ir nodarbināta un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Bērna kopšanas pabalstu arī turpmāk piešķirs no viena līdz divu gadu vecumam, ja persona nav nodarbināta vai ir nodarbināta un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kārtībai strādā nepilnu darba laiku.

Pabalstu nepiešķir, ja tajā pašā laika posmā otram no vecākiem ir piešķirts maternitātes pabalsts.

Grozījumi arī paredz, ka par dvīnīšiem, trīnīšiem vai vairāk vienās dzemdībās dzimušajiem bērniem par katru nākamo bērnu papildus bērnu kopšanas pabalstam tiks piešķirta piemaksa, kādu noteiks Ministru kabinets.

Plānots, ka likums stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Savukārt Policijas darbinieki jau tuvākajā nākotnē bērna piedzimšanas gadījumā varēs saņemt vienreizēju pabalstu sešu amatalgu apmērā, paredz šodien Saeimā otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā "Par policiju".

Šobrīd likums neparedz bērna piedzimšanas pabalstu policijas darbiniekiem, tādējādi tos diskriminējot attiecībā pret citiem civildienesta darbiniekiem.

Likumdevējs gan bija skaidri norādījis, ka arī uz šo dienestu darbiniekiem attiecās Civildienesta likuma pants, kas nosaka tiesības uz bērna piedzimšanas pabalstu visiem ierēdņiem.

Pēc deputāta Andreja Klementjeva (TSP) ierosinājuma likumā tiks ierakstīts, ka policijas darbinieks bērna piedzimšanas gadījumā saņem vienreizēju pabalstu sešu amatalgu apmērā. Ja abi bērna vecāki ir ierēdņi, tiesības uz pabalstu būs vienam no viņiem.

Policijas darbinieks, aizejot ikgadējā atvaļinājumā, saņems atvaļinājuma pabalstu amatalgas apmērā.

Likums arī noteiks, ka Ministru kabinets izstrādās normas, pēc kādām Valsts policija un Drošības policija nodrošināmas ar tehniku, sakaru līdzekļiem, bruņojumu, speciālajiem līdzekļiem, ekipējumu, datortehniku un programmnodrošinājumu, transportlīdzekļiem un to ekspluatācijai nepieciešamajiem līdzekļiem.

Kā ziņots, plānots, ka nākamgad bērnu pabalsts vienam no jaunajiem vecākiem tiks maksāts 70% apmērā no vidējās algas, no kuras veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas 12 mēnešu laikā pirms bērna piedzimšanas.

Minimālais bērnu kopšanas pabalsts nākamgad būs 56 lati mēnesī, bet maksimālais - 392 lati. Nestrādājošās māmiņas saņems pabalstu līdz 50 latiem mēnesī, bet personas, kuras kopj bērnu vecumā no viena līdz diviem gadiem - līdz 30 latiem mēnesī.

Patlaban bērna kopšanas pabalsts par bērnu vecumā līdz 1,5 gadiem ir 30 lati mēnesī, bet par bērnu no 1,5 līdz divu gadu vecumam - 7,50 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!