Foto: Publicitātes foto

Veselības ministrija (VM) Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai nākamgad plāno piešķirt lielāku finansējumu, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Agnese Gusarova.

Viņa sacīja, ka finansējuma pieaugums plānots saistībā ar diagnozei radniecīgo grupu (DRG) apmaksas modeli. Šīs apmaksas sistēmas mērķis ir ārstniecības iestādēm par veikto veselības aprūpi samaksāt pēc vienādiem kritērijiem, ņemot vērā pacientu veselības stāvokļa sarežģītību.

Kā pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, pagaidām gan vēl nav zināms, par cik pieaugs finansējums Bērnu slimnīcai. Viņš skaidroja, ka to varēs zināt pēc tam, kad Nacionālais veselības dienests (NVD) parakstīs līgumu ar slimnīcu. NVD slimnīcām līgumus piedāvās parakstīt janvārī.

Kā norāda līdzšinējās valdības veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), bērnu veselība ir prioritāte, tāpēc Bērnu slimnīcai nākamgad tiks piešķirts lielāks finansējums, kā arī vienlaicīgi valdei ir dots uzdevumus izskaust rindas plānveida ambulatoro pakalpojumu saņemšanai jau no nākamā gada sākuma. "Nav pieņemami, ka mazajiem pacientiem jāgaida rindā 3-4 mēneši, lai ambulatori saņemtu, piemēram, kardiologa, oftalmologa, psihiatra, ģenētiķa, rehabilitologa, ergoterapeita vai fizioterapeita konsultāciju," pārliecināts ir Belēvičs.

Ņemot vērā nākamā gada budžetā papildus piešķirtos līdzekļus valsts galvoto aizdevumu atmaksai, kā arī ārstniecības personu darba samaksas palielināšanai, valdes uzdevums būs izmantot pieejamos līdzekļus rindu mazināšanai, norādīja Gusarova. Viņa atgādināja, ka nākamgad slimnīcu valsts galvoto aizdevumu atmaksai veselības aprūpes budžetā ir paredzēti teju 7,8 miljoni eiro, no kuriem aptuveni miljons eiro paredzēts arī Bērnu slimnīcas kredīta dzēšanai.

Lai pārrunātu jautājumus par bērnu veselības aprūpes pieejamības uzlabošanu, rindu mazināšanu uz valsts apmaksātiem veselības pakalpojumiem un tam plānoto finansējumu, rīt, 17.decembrī, veselības ministrs Belēvičs tiksies ar Bērnu slimnīcas valdes locekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!