Foto: LETA
Dzīvojamās ēkas Viestura prospektā 75, Rīgā, iedzīvotāji vērsušies ar iesniegumu Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē par iespējamām namu apsaimniekotāja SIA "Jauna Vide.lv" krāpnieciskajām darbībām, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja nama iedzīvotāji.

Iesniegumā iedzīvotāji lūdz policiju reaģēt un īstenot pasākumus, "lai apturētu plaša mēroga iedzīvotāju apkrāpšanu no namu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Jauna Vide.lv" un tā amatpersonu puses".

Iesniegumā norādīts, ka "Jauna Vide.lv" saskatāmi vairāki Krimināllikumā noteiktie noziedzīgie nodarījumi un vairāku ēku iedzīvotājiem nodarītais kaitējums ir mērāms vairākos desmitos tūkstošu latu.

Iesniegumā policijai teikts, ka "Jauna Vide.lv" amatpersonas ir piesavinājušās visu iedzīvotāju maksāto naudu par siltumu, kā arī daļu no samaksātā par ūdeni, elektrību un apsardzi, tai pašā laikā maldinot iedzīvotājus, ka komunālie maksājumi tiek maksāti, bet iepriekš uzkrātie parādi - nosegti.

"Uzņēmuma pārstāvji, tostarp "Jauna Vide.lv" valdes loceklis un faktiskais vadītājs Juris Mačtams, iedzīvotāju sapulcē 2013.gada sākumā demonstrēja dokumentus par it kā veikto samaksu pakalpojumu sniedzējiem, kas izrādījās viltoti, jo, pēc "Rīgas siltuma" sniegtās informācijas, maksa par saņemto siltumenerģiju nav veikta jau kopš septembra. Februāra sākumā kopējais mājas parāds par siltumu bija 6279,51 lats, 2012.gada decembra beigās par ūdeni - 1183,81 lats, un uzskatāms, ka šo naudu iedzīvotāji samaksājuši "Jauna Vide.lv" tālākai novirzīšanai komunālo pakalpojumu sniegšanai, taču uzņēmuma amatpersonas to nelikumīgi piesavinājušās," teikts iedzīvotāju iesniegumā policijai.

Viestura prospekta 75 iedzīvotāji vērš policijas uzmanību uz to, ka problēmas ar "Jauna Vide.lv" nav tikai ēkas Viestura prospektā 75 īpašniekiem, bet arī daudzām citām šī uzņēmuma apsaimniekotajām ēkām. Parādu uzkrāšanas sistemātiskais raksturs, kā arī mediju publikācijās atklātie fakti par SIA "Jauna Vide.lv" amatpersonu saistību ar iepriekš bankrotējušiem citiem apsaimniekošanas uzņēmumiem liecina, ka, iespējams, izveidota noziedzīga shēma, kā piesavināties labticīgo iedzīvotāju maksātos līdzekļus par komunālajiem un citiem pakalpojumiem, norādīts iesniegumā.

Iesniegumā policijai teikts, ka "Jauna Vide.lv" darbinieki ir jau iesaistījušies jaunos nekustamā īpašuma apsaimniekošanas uzņēmumos un vērsušies pie ēkas Viestura prospektā 75 īpašniekiem ar piedāvājumu pārņemt ēkas apsaimniekošanu. Vēl vairāk - Viestura prospekta 75 iedzīvotāju pārstāvjiem teikts, ka varētu atrisināt problēmas ar "Jauna Vide.lv" parādiem, taču ir jāpiekrīt pāriešanai pie "pareizā" namu apsaimniekotāja.

"Apkrāpšanas shēma tiek īstenota šādi – sākumā apsaimniekošanas uzņēmums strādā godīgi, pārskaita tālāk iedzīvotāju veiktos maksājumus un pilda saistības. Kad iedzīvotāju uzticība iekarota, paklusām tiek veiktas izmaiņas uzņēmuma īpašnieku sarakstos un vadībā, un jau pēc neilga laika iedzīvotāju maksātā nauda, izmantojot dažādas atrunas - par parādiem, paša uzņēmuma problēmām -, solījumus un tamlīdzīgi, vairs netiek skaitīta tālāk. Pēc kāda laika uzņēmumam tiek pieprasīta tiesiskā aizsardzība, un tas tiek pasludināts par maksātnespējīgu, bet apsaimniekotās ēkas ar visiem parādiem ir spiestas meklēt citus apsaimniekotājus. Starplaikā starp apsaimniekotāja "pēkšņajām problēmām" un faktisko bankrotu saņemtā nauda no iedzīvotājiem ir pazudusi – faktiski šīs shēmas īstenotāji to piesavinājušies," teikts iesniegumā policijai.

Iesniegumā norādīts, ka līdz 2012.gada 9.augustam kā vienīgais "Jauna Vide.lv" kapitāldaļu īpašnieks figurē Aigars Briedis. Šis cilvēks esot labi pazīstams ēkas Viestura prospektā 75 iedzīvotājiem – savulaik viņš bijis iepriekšējā apsaimniekotāja – "Māju serviss KSA" – pakalpojumu pārdošanas direktors un valdes loceklis, un mājas pārvaldnieks. No darba "Māju servisā KAS" Briedis aizgājis, un jau pēc laika ar "Māju servisu KSA" sākās problēmas, tāpat kā patlaban ar "Jaunu Vidi.lv".

"Pirms Brieža "Jauna Vide.lv" īpašnieki bija uzņēmums "Audits KSA", ar kura darījumiem - meitasuzņēmumiem - saistītas divas personas – Jānis Stērninieks un Normunds Apinis, kuri nesen ir bijuši valdes locekļi arī SIA "Jauna Vide.lv". Šīs abas personas bijušas saistītas arī ar "Māju serviss KSA" – savulaik kā īpašnieki. Diemžēl pēc uzņēmuma pārveidošanas par akciju sabiedrību publiskajos reģistros kļūst neiespējami izsekot pēdējām izmaiņām īpašniekos – tie vairs nav jāuzrāda," teikts Viestura prospekta 75 iedzīvotāju iesniegumā.

Jau ziņots, ka namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Jauna Vide.lv", kuram tiesā ierosināts tiesiskās aizsardzības process, radījis problēmas daudzu apsaimniekoto namu iedzīvotājiem, nenorēķinoties ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Līdz ar to namu iedzīvotāji atsakās no šī apsaimniekotāja un pāriet pie cita apsaimniekotāja.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā 30.janvārī ierosināts namu apsaimniekošanas uzņēmuma "Jauna Vide.lv" tiesiskās aizsardzības process, liecina informācija Maksātnespējas reģistrā.

Saskaņā ar Maksātnespējas likumu tagad uzņēmumam ir nosakāms divu mēnešu termiņš tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna izstrādei un saskaņošanai ar kreditoriem. Apstiprinātais plāns ir jāiesniedz tiesā apstiprināšanai. Plāns ar kreditoriem ir jāsaskaņo līdz 30.martam.Tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Jauna Vide.lv" tika dibināts 2003.gadā. 2011.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1 104 746 lati, savukārt 2010.gadā tas bijis 1 271 275 lati. Tikmēr 2011.gadā uzņēmums strādājis ar 23 489 latu zaudējumiem, bet vēl pirms gada "Jauna Vide.lv" strādāja ar peļņu 61 263 latu apjomā.

Uzņēmuma pašreizējais īpašnieks ir Mačtams, kuram pieder visas uzņēmuma daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!