Šogad Latvijas pašvaldībās varētu izveidot ap 18 000 jaunu darba praktizēšanas vietu bezdarbniekiem par 100 latu stipendijām, informēja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) pārstāve Iveta Kancēna.

Kā pastāstīja Kancēna, pēc reģionu sniegtajām ziņām, šajā pasākumā kopš tā sākšanas četru mēnešu laikā visā Latvijā ir iesaistīti vairāk nekā 20 000 bezdarbnieku, kas esot liels skaits, ņemot vērā īso laika periodu.

Cilvēki vai ik dienu nāk uz NVA filiālēm un jautā saviem inspektoriem, kādas ir iespējas iesaistīties "100 latu pasākumā", un gatavību iesaistīties programmā izteikuši vairāk nekā 30 000 cilvēku.

Kā skaidro Kancēna, patlaban pašvaldības rīkojas savu iespēju robežās attiecībā uz jaunu darba praktizēšanas vietu veidošanu, bet pašreiz tas notiek arvien aktīvāk. Jau droši zināms, ka līdz marta beigām pašvaldības izveidos 5350 jaunas darba praktizēšanas vietas. Savukārt no aprīļa līdz gada vidum prognozēts izveidot vēl nedaudz vairāk par 12 000 darba praktizēšanas vietu bezdarbniekiem. Katrā no jauna radītajā darba vietā varēs strādāt vairāk nekā viens bezdarbnieks, jo pasākumā var piedalīties ne ilgāk par sešiem mēnešiem gada laikā. Tas nozīmē, ka pasākumā iesaistīto bezdarbnieku skaits būs lielāks nekā piedāvātie 18 000 jauno darba praktizēšanas vietu.

NVA pārstāve arī pastāstīja, ka tieši tagad ir jūtama pašvaldību rosība, kuras interesējas NVA par jaunu darba vietu radīšanas iespējām, kā arī darba praktizēšanas pasākumu. Ņemot vērā lielo interesi, tiek apsvērta arī iespēja darba praktizēšanas pasākumu turpināt arī 2011.gadā.

Jau ziņots, ka bezdarbniekiem, kas iesaistās pasākumā, par pilna laika darba praksi (40 stundas nedēļā) ik mēnesi tiek maksāta stipendija 100 latu apmērā. Bezdarbnieka statuss tiek saglabāts, un nodokļu maksājumi, kā arī sociālās apdrošināšanas iemaksas no stipendijas summas netiek veiktas.

Bezdarbnieka kopējais dalības ilgums pasākumā nevar pārsniegt sešus mēnešus gada laikā, taču gada laikā bezdarbnieks var rindas kārtībā piedalīties pasākumā arī atkārtoti. Sabiedrībai derīgos, mazkvalificētos darbos pašvaldībās NVA plāno no 2009.gada septembra līdz 2010.gada beigām iesaistīt vismaz 38 000 bezdarbnieku.

Šis pasākums tiek veikts ar Eiropas fondu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!