Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs neizjūt spiedienu jautājumā par ģenerālprokurora kandidāta izvēli, savu galīgo lēmumu viņš vēl nav pieņēmis, taču to sola izdarīt līdz marta beigām, portālam "Delfi" atzina Bičkovičs.

Vaicāts par kritērijiem, pēc kuriem viņš virzīs šo kandidātu, Bičkovičs atzina, ka likumā ir noteikti stingri ierobežojumi, kuriem Latvijā vispār varētu atbilst vien aptuveni simts cilvēki. Turklāt arī no tiem ne visi būtu piemēroti šim amatam, tāpēc viņš rūpīgi vērtējot potenciālo kandidātu profesionalitāti, darba stāžu, spēju vadīt kolektīvu, izpratni par lietām un citus jautājumus.

Tāpat Bičkovičs "ieklausās dažādos viedokļos", tostarp vērtējot arī pašas prokuratūras redzējumu par padarīto un nākotnes plāniem. AT priekšsēdētājs atzina, ka patlaban "uzsūc dažādu informāciju", bet atziņas un secinājumus no tās rūpīgi vērtēs, tiesa galīgo lēmumu viņš pieņems personiski.

Bičkovičs arī pauda cerību, ka viņa izvēlētais kandidāts šim amatam gūs parlamenta atbalstu. "Es ceru, ka vērtēs kandidātu, nevis virzītāju," sacīja Bičkovičs, norādot, ka pretējā gadījumā parlaments nerīkotos konstruktīvi. Tiesa, arī šādu situāciju paredzējis likums un tādā gadījumā Bičkovičs virzītu jaunu kandidātu.

Jau vēstīts, ka pašreizējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša pilnvaras beigsies 11.maijā. Tas, vai viņam būs iespēja turpināt darbu šajā amatā ir atkarīgs no Augstākās tiesas priekšsēdētāja, kuram jāvirza prokuratūras jaunais vadītājs. Maizītis iepriekš jau paudis gatavību amatu pildīt arī trešo termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!