Šā gada maijā Mugurkaula ķirurģijas centrā operēti jau četri cilvēki ar kakla lūzumiem, kuri guvuši traumas, lecot ūdenī. Divi no cietušajiem lēkuši ūdenī alkohola reibumā. Visiem četriem peldētājiem veiksmīgi veiktas mugurkaula operācijas.
Desmit gadu laikā centrā neesot operēta neviena sieviete, kura guvusi kakla lūzumu no lekšanas ūdenī, bet cietušie vīrieši bijuši vecumā no 16 līdz 28 gadiem. Lielākā daļa no tiem lauzuši kaklu, lecot ūdenī dzērumā. 2000.gadā MĶC operēti 30 kaklu lauzušie vīrieši, bet vislielākais to skaits bijis 1998.gadā - 43 cilvēki. Auders klāstīja, ka cietušo skaits esot atkarīgs no vasaras laika apstākļiem.

Reālie skaitļi par tiem, kas lauž kaklu, lecot ūdenī, varētu sasniegt aptuveni 100 cilvēku gadā, jo tādi var būt lielākā daļa no tiem, kas noslīkst, bet bieži tas netiek atklāts. Trešdaļa no tiem kaklu lauzušajiem, ko izdodas izglābt, paliekot invalīdi uz mūžu. Pēdējo gadu laikā operāciju skaits MĶC ir pieaudzis no 700 līdz 1500 operācijām gadā. Vispārējās kritiskās situācijas veselības aprūpes finansējumā dēļ drīzumā centrs pārtrauks veidot hronisko mugurkaula deformāciju pacientu rindu, kam mugurkaula fiksācijas operācijas veic par valsts līdzekļiem. Tomēr par pacientu samaksu centrā turpinās veikt operācijas.

Auders vēstīja, ka vidējā mugurkaula operācijas cena ir no 1500 līdz 2500 latiem. Daļai pacientu izdodoties atrast šos līdzekļus, piesaistot vietējo pašvaldību vai darba devēja finansiālo palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!