Limbažu rajona prokuratūra, izvērtējot bijušā pilsētas galvas Ojāra Puriņa (TP) rīcību, parakstot līgumu ar Latvijas valsts iestāžu, pašvaldību uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrību, kurā līdz šim bija paredzētas kompensācijas 12 mēnešalgu apjomā amatu zaudējušajiem darbiniekiem, nozieguma pazīmes nav konstatējusi, sacīja Limbažu rajona virsprokurors Juris Sūrums.
Viņš norādīja, ka uz šā līguma pamata neviena kompensācija nav izmaksāta, tāpēc pašvaldībai Puriņš, parakstot līgumu, kaitējumu nav radījis. Viņam bijušas likumiskas tiesības līgumu parakstīt.

“Līgums gan tika noslēgts, neievērojot darba likumdošanas normas, un var teikt, ka tas bija pieņemts un parakstīts priekšlaicīgi, - līguma slēgšanas brīdī arodbiedrības pirmorganizācijā bija četri biedri, taču prokuratūra līguma lietderību nevērtē. Var teikt, ka pašvaldībai patlaban ir pamats šo līgumu grozīt vai atcelt,” sacīja Sūrums.

Limbažu domē ir izstrādāti priekšlikumi līguma izmaiņām un tās šomēnes varētu apstiprināt domes deputāti.

Pagaidām netiek atklāts, cik lielas kompensācijas papildus likumā paredzētajām nākotnē piedāvāts izmaksāt amatu zaudējušajiem darbiniekiem, jo līguma izmaiņas ir jāskata kompleksi. Priekšlikumos esot paredzēts noteikt citādāku kompensāciju apjomu.

Līgums ar šo arodbiedrību tika plašāk publiskots, kad domē ar lūgumu izmaksāt viņam pienākošās kompensācijas vērsās tās bijušais priekšsēdētājs Ojārs Puriņš (TP). Pašvaldībā, skaidrojot, cik liela kompensācija viņam būtu jāizmaksā, kopējā summā iekļāva arī arodbiedrības līgumā paredzēto summu, jo tajā brīdī līgums ar Latvijas valsts iestāžu, pašvaldību uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrību bija spēkā.

Puriņš iepriekš sacīja, ka viņš noraida publiski izskanējušo informāciju un Limbažu domes pieņēmumu, ka viņš būtu vēlējies saņemt arī arodbiedrības līgumā paredzēto atlīdzību par amata zaudēšanu. Viņš, rakstot iesniegumu domei par kompensācijas piešķiršanu, esot pat aizmirsis, ka pastāv paša parakstīts līgums ar Latvijas valsts iestāžu, pašvaldību uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrību, kurā domes darbiniekiem amata zaudēšanas gadījumā var saņemt kompensāciju 12 mēneša vidējo izpeļņu apjomā. Puriņš tāpēc vēlējies saņemt tikai likumdošanā noteikto kompensāciju amata zaudēšanas gadījumā trīs amatalgu apjomā un vēl trīs amatalgas, kas viņam pienākas saskaņā ar domes darba samaksas nolikumu.

Šīs kompensācijas 3305 latu apjomā viņš jau ir saņēmis.

Pašreizējais Limbažu mērs Juris Žūriņš (JL) prokuratūrā vērsās, jo uzskatīja, ka ka Puriņš kā darba devējs līgumu nevarēja slēgt vienpersoniski, bez domes deputātu akcepta, jo viņa kā domes priekšsēdētāja atalgojums un piemaksas saskaņā ar likumdošanu ir jāapstiprina domei.

Tautas partijas (TP) preses sekretārs Arno Pjatkins iepriekš informēja - ja bijušais Limbažu pilsētas domes bijušais priekšsēdētājs Ojārs Puriņš neatteiksies no nodoma pieprasīt un saņemt kompensāciju par pašvaldības amata zaudēšanu, TP valde lems par viņa izslēgšanu no partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!