Foto: F64

Kādreizējā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča bijušā šofera Iļjas Balloda – Nagradova firma sākotnēji uzvarējusi pusmiljonu eiro vērtā iepirkumā pašvaldības uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieks" (NRA), atklājis Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto".

Pagājušā gada nogalē teju pusmiljonu eiro vērtu darījumu ar pašvaldības uzņēmumu "Rīgas Namu pārvaldnieks" par pacēlāju nomu gandrīz noslēgusi mazpazīstama firma SIA "Transrent". Turklāt "Transrent" bija piedāvājis augstāko cenu, kas par trešdaļu pārsniegusi lētāko piedāvājumu. "Viņi bija vienīgais pretendents, kuri atbilda iepirkuma dokumentācijā izvirzītajām prasībām," skaidro "Rīgas namu pārvaldnieks" Juridiskās pārvaldes direktore Ilze Orlova-Jansone.

Par "Transrent" uzvaru konkurenti iesniedza sūdzības. Uzņēmumam pārmesti vairāki iespējamie pārkāpumi. Piemēram, bijušas aizdomas, ka "Transrent" tikai uz konkursa laiku bija piereģistrējis divus autotorņus. Uzreiz pēc uzvaras tie pazuduši no "Transrent" īpašumu saraksta. Tāpat "Transrent", iespējams, bija sniedzis maldinošu informāciju par pacēlāju augstumu, vēstī raidījums.

Rezultātā Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmums bija aizliegt "Rīgas Namu pārvaldniekam" slēgt iepirkuma līgumu ar atklātā konkursa uzvarētāju un atcelt iepirkuma komisijas lēmumu.

"De facto" izpētījis uzņēmumu "Transrent" un noskaidrojis, ka tā vienīgā īpašniece un valdes locekle ir Jevgenija Ballode – Nagradova. Uzņēmums reģistrēts kādā dzīvoklī Rīgā. Raidījums atklājis, ka aiz uzņēmuma formālās izkārtnes ir bijusi persona, kas cieši saistīta ar "Rīgas Namu pārvaldnieku". Ballodes – Nagradovas vīrs un bijušais "Transrent" īpašnieks ir Iļja Ballods – Nagradovs, bet viņa tēvs – Vladimirs Ballods – Nagradovs iepriekš vadījis "Rīgas Namu pārvaldnieka" Autotransporta un specializētās tehnikas daļu. Struktūrvienību, kas tieši atbildīga par konkursā meklētās tehnikas pārraudzību.

"Tajā mirklī mēs radniecību nebijām pamanījuši. To jūs mums tagad sakāt, bet šī persona, ko jūs sakāt, jā, viņš ir pie mums strādājis," skaidrojusi Orlova – Jansone.

Vladimirs Ballods – Nagradovs savulaik bijis uzņēmuma iepirkumu komisijā un pirms pieciem gadiem vairāk nekā 7000 eiro noziedojis pašvaldības politiskajai vadībai "Saskaņas centram". Savukārt Balloda – Nagradova dēls Iļja strādā Valsts ieņēmumu dienestā (VID) par vecāko muitas ekspertu. Saskaņā ar likumu Iļja Ballods – Nagradovs nedrīkstētu būt "Transrent" valdē. Formāli viņa tur arī nav, tomēr tieši Iļja Ballods - Nagradovs pārstāvēja "Transrent" IUB sasauktajās sēdēs.
Tāpat raidījums noskaidrojis, ka pēc nozīmīgu liecību sniegšanas Vaškeviča spridzināšanas krimināllietā pirms vairākiem gadiem Ballods-Nagradovs sācis dzīvot Vaškeviča sievas uzņēmumam piederošā mājā, dzīvoklī jaunceltnē Mežaparkā.

29 gadus vecajam Ballodam – Nagradovam pašam nekas nepieder un viņa vienīgie ienākumi ir darba alga nepilna 1000 eiro mēnesī apmērā. Savulaik Ballods - Nagradovs strādājis par bijušā VID Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča šoferi. Viņš bija klāt arī brīdī, kad notika Vaškeviča slepkavības mēģinājums.

"Iļja Ballods - Nagradovs bija viens no tādiem lieciniekiem, ar kuriem prokuratūra diezgan pamatīgi centās pamatot šo apsūdzību," raidījumam norādījis viena no lietā apsūdzētajiem pārstāvis, zvērināts advokāts Artūrs Zvejsalnieks. Dienā, kad uzspridzināja Vaškeviča automašīnu, Ballods – Nagradovs savās liecības pauda, ka "nekādas aizdomīgas personas dienas laikā nav redzējis". To pašu apstiprināja arī divas dienas pēc sprādziena. Taču divus gadus pēc notikušā iespējamo slepkavības pasūtītāju – uzņēmēju Mārtiņu Putniņu – pēkšņi atpazinis pēc fotogrāfijas. Tas esot bijis gana spēcīgs pierādījums, lai policija tiesai lūgtu Putniņa arestu. ,,Pēc tam viņš tiesā apgalvoja, ka Putniņu ir redzējis no apmēram 100 – 150 metru attāluma. Es gribētu redzēt, kā kāds pēc diviem gadiem no fotogrāfijas būtu spējīgs atpazīt personu, ko redzējis īsu brīdi no simt metru attāluma un nav iegaumējis. Diezgan savdabīga tā situācija," atcerējies Zvejsalnieks.

Ap šīs svarīgās liecības sniegšanas laiku Vaškeviča bijušais šoferis Ballods – Nagradovs ievācās jaunceltnē Mežaparkā. Tā piederēja Vaškeviča sievas Ināras Vilkastes uzņēmumam. Vilkaste zemi šajā vietā Mežaparkā par nepilniem trīs tūkstošiem eiro nopirka 1999. gadā. Vēlāk tā nonāca Vilkastei piederošā uzņēmuma "Eurobuilding" īpašumā. Tas pirms apmēram septiņiem gadiem šeit uzcēla daudzstāvu namu. Patlaban neizpārdotie dzīvokļi pieder uzņēmumam "Mežaparka vilnis". Arī šī firma ir saistīta ar Vilkasti, skaidro raidījums.

Ballods – Nagradovs raidījumam noliedz, ka dzīvokli saņēmis kā pateicību par liecības sniegšanu, kā arī apgalvojis, ka nemaz nezināja par tā īpašniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!