Foto: LETA
Bijušais tieslietu ministrs Guntars Grīnvalds kļuvis par jaundibinātās Lobētāju asociācijas valdes priekšsēdētāju.

Kā aģentūru LETA informēja Grīnvalds, asociācijas galvenais dibināšanas mērķis ir veidot jaunu, saprotamu, caurspīdīgu lobēšanas kultūru Latvijā.

Par Lobētāju asociācijas valdes priekšsēdētāju ievēlēts Grīnvalds, par locekļiem - Atis Zakatistovs, "Deep White" vadītāja Egle Klekere, "Hauska&Partneri" vadošais partneris Latvijā Arnis Marcinkēvičs un Didzis Šmits.

Lobētāju asociācijas dalībnieki ir SIA "Hauska&Partner", Grīnvalds, Zakatistovs, Jānis Loze, Kristaps Turauskis, Artūrs Grants, SIA "Šmits, Jēkabsons un partneri", SIA "P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības", SIA "Hill and Knowlton Latvia", SIA "Repute", SIA "MRS Grupa", SIA "Deep White".

Asociācijas biedri ir pārliecināti, ka lobēšana ir būtisks likumīgu interešu saskaņošanas un lēmumu pieņemšanas instruments, kas nodrošina labu pārvaldības principu ievērošanu un uz pierādījumiem balstītu lēmumu pieņemšanu. Lobēšana ir leģitīma un legāla.

"Pašlaik lobēšana kā profesionāls pakalpojums nav regulēta, un tāpēc izsekot interešu klātbūtnei nav iespējams. Intereses ne vienmēr ir kvalitatīvi argumentētas, diskutētas, un to aizstāvības process ir necaurskatāms. Tas kļūst par iemeslu sabiedrības uzticēšanās lejupslīdei valsts pārvaldības procesiem," skaidro Grīnvalds.

Lobētāju asociācijas biedri ir pārliecināti, ka ir pienācis laiks veidot jaunu, saprotamu un caurspīdīgu lobēšanas vidi Latvijā. Ar asociācijas dibināšanu tās biedri aicina uz sadarbību gan nozares profesionāļus, gan arī valsts amatpersonas, jo lobēšanā piedalās divas puses, skaidroja Grīnvalds.

Lobistu asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Atis Zakatistovs norādīja, ka nereti tiek runāts par labo un slikto lobismu. "Nē, ir tikai lobisms vai kukuļdošana. Mēs esam par atklātiem un caurspīdīgiem lobisma principiem. Uzskatām, ka ir nepieciešams skaidri definēt lobēšanas pakalpojumu, kas būtiski paplašinātu tā pieejamības iespējas jauniem interesentiem," stāstīja Zakatistovs.

Tas ļautu uzņēmējiem, nevalstiskajām organizācijām un interešu grupām zināt, kur lobētājus meklēt. Nozares profesionāļi būtu reģistrēti oficiālā lobētāju reģistrā un pēc pašregulācijas principa darbotos atbilstoši ētikas kodeksam. Akceptējot oficiālo lobētāju sarakstu kā sadarbības partnerus, valsts pārvaldei būtu vienkārši un saprotami īstenot sarunu procesu un nodrošināt valsts pārvaldības atvērtību un pieejamību, piebilda Zakatistovs.

Pildot darba pienākumus, asociācijas dalībnieki apņēmušies būt atklāti par to, kādas intereses viņi pārstāv un kāds ir lobēšanas aktivitātes mērķis. Metode, ko viņi izmantos savā darbā, ir kompetenta un uz faktiem balstīta argumentācija. Tas stiprinās lēmumu pieņemšanas kvalitāti, procesa caurspīdību un dažādu iesaistīto pušu interešu līdzsvarošanu, ļaujot pieņemt izvērstus lēmumus, kā arī saskaņojot sabiedrības, valsts un iesaistīto pušu intereses.

Lobētāju asociācija izstrādājusi savu ētikas kodeksu, kā arī manifestu, kurā skaidro lobēšanas būtību un principus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!