Foto: LETA
Iekšlietu ministra pienākumu izpildītāja tieslietu ministra Aigara Štokenberga (V) izraudzītais Valsts policijas (VP) priekšnieka amata kandidāts Ints Ķuzis ir augsta ranga profesionālis, sacīja bijušie VP priekšnieki Juris Rekšņa un Artis Velšs.

Velšs norādīja, ka Ķuzim ir ilgstoša pieredze darbā policijā un viņš ir augsta ranga profesionālis. Nu jau bijušais policijas priekšnieks atteicās sīkāk vērtēt Ķuža iespējamās priekšrocības un trūkumus jaunajā amatā.

Arī Rekšņa atzīmēja, ka VP priekšnieka amatam piemērots būtu gan Ķuzis, gan VP priekšnieka vietnieks Guntars Marķitāns, tomēr profesionālākais no viņiem ir ministra izraudzītais kandidāts.

Kā liecina 49 gadus vecā Ķuža dzīvesgājuma apraksts (CV), viņš ir studējis Rīgas vidējā milicijas skolā par Kriminālpolicijas inspektoru, vēlāk, no 1987. līdz 1991.gadam, Minskas augstākajā milicijas skolā, kur ieguvis augstāko juridisko izglītību. Savukārt 2006.gadā Policijas akadēmijā iegūts profesionālais maģistra grāds tiesību zinātnē.

Ministra izraudzītais VP priekšnieks savas dienesta gaitas sācis 1982.gadā, kad strādāja kā milicis Tukuma rajonā un kļuva par rajona pārvaldes priekšnieku. Vēlāk, 1999.gadā, Ķuzis iecelts par Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieku, bet 2003.gadā - par Kriminālpolicijas priekšnieku. Savukārt 2009.gadā Ķuzis iecelts par Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku, kur arī strādājis līdz šim brīdim.

2009.gada nogalē valdība lēma Ķuzim piešķirt ģenerāļa pakāpi. Kopš 2007.gada viņš ir arī vieslektors Juridiskajā koledžā.

Valsts amatpersonas deklarācijā Ķuzis norādījis, ka viņam pieder dzīvoklis Rīgā un 2006.gadā ražota automašīna "Volkswagen Passat". Tāpat viņam pieder AS "Latvijas Kuģniecība" akcijas nepilnu 2000 latu vērtībā.

Kā ziņots, šodien Štokenbergs apstiprināšanai VP priekšnieka amatā nolēmis virzīt pašreizējo VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku ģenerāli Ķuzi.

Par savu izvēli ministrs paziņoja pēc šodien notikušās tikšanās ar abiem potenciālajiem VP priekšnieka amata kandidātiem - Ķuzi un Marķitānu, kurš patlaban ir arī VP priekšnieka pienākumu izpildītājs.

Par Ķuža iecelšanu VP priekšnieka amatā vēl jālemj valdībai.

Jau ziņots, ka 25.jūlijā Štokenbergs izdeva rīkojumu, ar kuru līdzšinējais VP priekšnieks Velšs no šī amata rotācijas kārtībā tika pārcelts uz VP koledžu direktora amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!