Foto: Shutterstock

Lauksaimniecības zeme, kura cietusi no ķīmiskajām vielām, Zemgalē ceļmalā izlejot indīgu šķidrumu, būs jāved prom un jāaizstāj ar tīru zemi, LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts Vides dienesta (VVD) vadītāja Elita Baklāne-Ansberga.

Jau vēstīts, ka maija beigās VVD inspektori un policijas darbinieki aizturēja vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu. Pēc divu dienu novērošanas VVD Jelgavas reģionālā vides pārvalde kopīgi ar VP darbiniekiem aizturēja vides piesārņotāju, kas no automašīnas ar indīgām ķīmiskām vielām bija nolaistījis ceļmalas Jelgavas un Bauskas novadā vairāku kilometru garumā. Par konstatēto pārkāpumu sākts kriminālprocess.

Viņa atgādināja, ka saistībā ar šo gadījumu patlaban norit divi procesi, no kuriem viens ir kriminālprocess, ko izmeklē Valsts policija. Savukārt otrs ir VVD sākta administratīvā lietvedība. Tajā VVD identificējis, ka vainīgā ir AS "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars"" ("Biolars"). Tai arī tiks dots uzdevums savākt piesārņojumu.

VVD vadītāja arī norādīja, ka dienesta veiktā izpēte un analīze liecina, ka piesārņojuma savākšanai optimālais modelis ir piesārņotajās ceļmalās veikt grunts stabilizāciju, proti, pārvēršanu par celtniecības materiālu un aprakšanu. Savukārt privātīpašniekiem piederošā lauksamniecības zeme, ko arī skāris piesārņojums, būs jāpadara nekaitīga uz vietas, pēc tam jāved prom, aizstājot to ar tīru zemi, ko tālāk var izmantot lauksaimniecībā, paskaidroja Baklāne-Ansberga.

Runājot par kopējo vides stāvokli Latvijā, VVD ģenerāldirektore to vērtēja kā labu. "Mēs varam, protams, situāciju uzlabot, bet drīzāk es teiktu, ka mēs turpinām balansēt un uzturēt to optimālā līmenī," skaidroja VVD ģenerāldirektore. Tāpat viņa uzteica ostas, kas ir iesaistījušās vides jautājumos. Ostu pārvaldes esot atsaucīgas, gatavas sadarboties un uzstādīt tehniskas ierīces, kas ļaus situāciju monitorēt.

VVD maijā saņēma vairākas sūdzības no iedzīvotājiem par nezināma šķidruma nonākšanu vidē. Veicot pārbaudes, inspektori konstatēja, ka nezināmas izcelsmes šķidrums ar ķīmiskām vielām raksturīgu smaku nonācis vidē Rundāles novada Viesturu pagastā, Bauskas novada Mežotnes pagastā, Ozolnieku novada Salgales pagastā, Jelgavas novada Jaunsvirlaukas un Vircavas pagastos un Tērvetes novada Augstkalnes pagastā. Ar šķidrumu bija nolaistītas autoceļu malas, tai skaitā, vairākās vietās arī autoceļiem pieguļošās teritorijas, skaidroja iestādē.

Pēc VVD speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars". Reaģējot uz notikušo, VVD ir izdevis lēmumu - brīdinājumu par "Olaines ķīmiskās rūpnīcas "Biolars"" darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu.

AS "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars"" iepriekš solījusi sakārtot Zemgalē ar ķīmisko vielu piesārņotās ceļmalas un laukus, un sanācijas darbi varētu izmaksāt līdz 400 000 eiro.

Valsts policija guvusi apliecinājumu, ka automašīna, kas 24. maijā pieķerta, izlejam ķīmisko vielu Bauskas novadā gar kādu ceļu, izbraukusi no "Biolars" rūpnīcas. Arī uzņēmuma advokāte Viktorija Jarkina to apstiprinājusi, taču tā neesot bijusi rūpnīcas cisterna, un arī saistību ar pārējām piesārņošanas epizodēm, kopumā 20, uzņēmums noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!