"Aizmirsīsim par Ameriku un risināsim savas problēmas," tā trešdien Latvijas Televīzijā, komentējot demokrātu kandidāta Baraka Obamas uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās un iespējamās izmaiņas Latvijas un ASV attiecībās, teica kādreizējais ārlietu ministrs un premjerministrs Valdis Birkavs.
Viņš uzsvēra, ka Obamas darbakārtībā nav Austrumeiropas un Latvijas. Divi iepriekšējie ASV prezidenti ir viesojušies Latvijā, taču tagad ASV ārpolitikā Latvijas nebūs. Taču ASV un Latvijas attiecības sliktākas nekļūšot, piebilda Birkavs.

Viņš uzskata, ka Obamas uzvara vēlēšanās ir negaidīti pārliecinoša. Viņaprāt cilvēki intervijās atbalstīja republikāņu kandidātu, bet nobalsoja par Obamu, jo viņiem ir "līdz kaklam" pašreizējā ASV prezidenta Džordža Buša politika.

Birkavs ir pārliecināts, ka nav iespējams "lielo ASV kuģi" pagriezt pretējā virzienā, līdz ar to krasas izmaiņas ASV ārpolitikā nav iespējamas. Tomēr, viņaprāt, mainīsies ASV agresīvā militārā politika uz politisku konfliktu risināšanas politiku.

Bijušais Latvijas ārlietu ministrs uzskata, ka Obama spēs mobilizēt amerikāņus, lai pārvarētu ekonomisko krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!