Latvijas Kinoloģiskā federācija (LKF) un Latvijas Dzīvnieku aizsardzības biedrība (LDAB) uzskata, ka Zemkopības ministrijas (ZM) noteiktā bīstamo šķirņu suņu kastrācija veicinās veterinārārstu korumpētību un suņu saimnieku nepakļaušanos likumam.
Šādu viedokli pauda LKF prezidente Vija Klučniece un LDAB prezidente Marina Oščepkova. Tā kā valstī nepastāv vienots suņu, tajā skaitā, bīstamo šķirņu suņu reģistrs, Klučniece uzskata, ka nebūs iespējams kontrolēt dzīvnieku kastrāciju un sterilizāciju, kā arī tiesībsargājošo institūciju darbinieki ne par visiem suņiem varēs pateikt, vai dzīvnieks ir kastrēts.

"Smieklīgi noteikumos paredzēt dzīvnieku kastrāciju un sterilizāciju, ja kucēm olvadu nosiešana ir iekšējā operācija un nav iespējams pierādīt, vai sunim tā ir veikta, turklāt vetārsts suņa vakcinācijas pasē nekontrolēti var ierakstīt vajadzīgo informāciju par zināmu samaksu," uzskata LKF prezidente.

Viņa arī minēja, ka valsts nodeva par suni gadā ir seši lati, bet par kastrētu suni - trīs lati, tāpēc divreiz samazināsies par bīstamām šķirnēm iekasējamās naudas apjoms. Savukārt Oščepkova prognozē, ka veterinārārstu korupcija nebūs plaši izplatīta, tomēr parādīsies pēc suņu un kaķu turēšanas noteikumu grozījumu spēkā stāšanās. Viņa arī visumā atbalsta kastrāciju un sterilizāciju, jo tas mazina suņu agresivitāti un asins sastrēgumu, dzimumorgānos izraisītās slimības.

ZM Veterinārā un pārtikas departamenta vecākā referente Mārīte Līne pastāstīja, ka pēc suņu un kaķu turēšanas noteikumu spēkā stāšanās, kas visdrīzāk varētu notikt augustā, bīstamo šķirņu suņus būs jākastrē vai jāsterilizē gada laikā, bet ne piespiedu kārtā. Līne uzskata, ka veterinārārsti neriskēs ar licences zaudēšanu, ņemot kukuļus no suņu īpašniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!