Liepājas rajona Grobiņas sporta bāzē "Priedulāji" bojā gājušais zirgs "Little Joe Jones" nav izpildījis oficiālos pirmsolimpisko atlases sacensību kvalifikācijas kritērijus un zirgu nebija plānots pieteikt 2004.gada olimpiskajām spēlēm Atēnās; zirga īpašnieka Normunda Kisnica sniegtā informācija neatbilst patiesībai, atzina Latvijas Jātnieku federācijā.
Kā informēja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) preses sekretāre Ilze Āķe, LOK rīcībā nav informācijas par to, ka maija sākumā sporta zirgu bāzē "Priedulāji" bojā gājušais zirgs "Little Joe Jones" būtu izpildījis olimpisko spēļu kvalifikācijas kritērijus, startējot oficiālās pirmsolimpiskās atlases sacensībās kopā ar kādu no Latvijas jātniekiem, un varētu piedalīties 2004.gada olimpiskajās spēlēs.

"Bojā gājušo zirgu saukt par olimpiskajām spēlēm Atēnās gatavotu zirgu bija īpašnieka Normunda Kisnica privāta iniciatīva. LOK jātniekus un zirgus, kas piedalīsies olimpiskajās spēlēs Atēnās, varēs nosaukt tikai pēc 2004.gada 30.jūnija. Pagaidām LOK no Latvijas Jātnieku federācijas nav saņēmusi informāciju, ka kāds jātnieks un zirgs būtu izpildījis kvalifikācijas kritērijus," skaidroja Āķe.

Āķe norādīja, ka nav nekāda pamata apgalvojumam, ka Kisnics ar zirgu "Little Joe Jone" piedalītos 2004.gada olimpiskajās spēlēs. LOK nogalinātā zirga īpašniekiem izsaka visdziļāko līdzjūtību, paužot cerību, ka zirga slepkavas tiks atrasti un sodīti.

Arī Latvijas Jātnieku federācijas (LJF) prezidents Agris Blaus atzina, ka Kisnica sniegtā informācija par olimpiskajām spēlēm Atēnās gatavoto zirgu neatbilst patiesībai. "Līdzšinējie sacensību rezultāti pērn bijuši visai pieticīgi, arī pašreizējie rezultāti neliecina, ka viņš varētu kvalificēties olimpiskajām spēlēm Atēnās," sacīja Blaus, norādot, ka teorētiski šāda iespēja pastāvējusi, taču praktiski maz iespējama.

Pēc Blaus teiktā, visai maz ticams, ka Kisnics ar zirgu "Little Joe Jones" vispār būtu varējis piedalīties kādās olimpiskajās spēlēs, jo uz 2004.gada spēlēm viņš, visticamāk, nebūtu izpildījis kvalifikācijas kritērijus, savukārt no 2008.gada olimpiskajām spēlēm plānots izslēgt trīscīņu, jo šajā sporta veidā tiek gūts daudz savainojumu, turklāt esot dārgas trases izbūves izmaksas. Olimpiskās spēles Atēnās varētu būt pēdējās, kurās ir iekļauta trīscīņa.

Blaus arī stāstīja, ka LJF ar Kisnicu jau pērn izveidojušās domstarpības par sportista paziņojumiem un "reklāmu" masu medijos, kurā viņš norāda, ka piedalīsies olimpiskajās sporta spēlēs. "Visa šī reklāma bija netaktiska un pārkāpa olimpiskās kustības principus, jo tikai LOK var noteikt, kuri sportisti olimpiskajās spēlēs piedalīsies," stāstīja Blaus. Viņš gan atzina, ka LJF atbalsta sportistu centienus un nospraustos mērķus, taču šajā gadījumā sabiedrībai sniegta maldīga informācija.

Kisnics atzina, ka pagājušajā sezonā zirgam "tiešām neesot bijis nekā spoža", taču bijis plāns līdz nākamā gada vidum rezultātus uzlabot, turklāt esot mainījušies kvalifikācijas noteikumi, kas kļuvuši vieglāki. "Nav jau teikts, ka mēs noteikti aizbrauktu, taču tas bija mūsu mērķis," sacīja Kisnics, norādot, ka sporta veids ir ļoti sarežģīts.

Kisnics uzsvēra, ka dalība olimpiskajās spēlēs Atēnās bija mērķis, uz kuru bija jāvirzās. Ceļā uz to arī bija plānots piedalīties šogad Eiropas čempionātā Īrijā. "Es saprotu LOK, kas vērtē tikai sausus rezultātus un tad izvirza līdzdalībai olimpiskajās spēlēs," sacīja Kisnics, norādot, ka, lai arī pērn nav bijis "nekā spīdoša", zirga sniegumā esot bijis liels progress, salīdzinot speciālistu viedokļus sacensību sākumā un beigās.

Pēc viņa teiktā, zirgs "Little Joe Jones" bija potenciālākais no visiem, kas varētu startēt olimpiskajās spēlēs. Kisnics atturējās sniegt informāciju par to, vai neplāno tomēr mēģināt sasniegt savu mērķi un piedalīties olimpiskajās spēlēs Atēnās ar kādu citu zirgu.

Tuvāko dienu laikā LJF Latvijas masu medijiem izplatīs informāciju, izskaidrojot situāciju un norādot, ka bojā gājušais zirgs nebūt nav "olimpisko spēļu zirgs", kā to pasniedzis Kisnics, tādejādi dezinformējot un maldinot sabiedrību, sacīja Blaus.

LJF pagaidām atsakās no komentāriem par zirga bojāejas apstākļiem, par notikušo paužot nožēlu un atzīstot, ka tas ir liels zaudējums.

Kā ziņots, 1.maijā Liepājas rajona Grobiņas sporta bāzes "Priedulāji" aplokā tika atrasts bojā gājis šķirnes zirgs "Little Joe Jones". Zirga īpašnieks, sportists Normuns Kisnics, iepriekš informēja, ka zirgs varētu būt nošauts, ko apliecinot Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārās klīnikas sākotnējā ekspertīze.

Pēc Kisnica teiktā, zirgs bija 11 gadus vecs - pašos brieduma gados. Pirms gada šis sporta zirgs uz Latviju tika atvests no Anglijas un bija pats cerīgākais zirgs, ar kuru Kisnics gatavojās startēt šogad Eiropas čempionātā Īrijā, bet nākamgad Vasaras olimpiskajās spēlēs Atēnās.

Par notikušo ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 185.panta par mantas tīšu iznīcināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!