Rīgas Valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas komisijas (RDzMPK) priekšsēdētājs Uldis Reimanis ar Rīgas domes priekšsēdētāja Gundara Bojāra vakar izdoto rīkojumu pārcelts darbā par komisijas izpilddirektoru. Saskaņā ar rīkojumu Reimanis jaunajā amatā iecelts jau ar vakardienu.
Jau agrāk presē izskanējusi informācija, ka uz amatu RDzMPK pretendē Zaļetajeva kolēģe no politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), kustības "Līdztiesība" vadītāja Tatjana Ždanoka.

Rīgas dome novembra beigās atbalstīja PCTVL pārstāvja Sergeja Zaļetajeva sagatavotos grozījumus RDzMPK nolikumā, uz komisijas priekšsēdētāja funkciju rēķina palielinot komisijas izpilddirektora funkcijas un tiesības.

Grozījumi paredz, ka komisijas izpilddirektoru turpmāk iecels domes priekšsēdētājs. Saskaņā ar veiktajām izmaiņām izpilddirektoram būs tiesības komisijas vārdā parakstīt pilnvaras, līgumus un citus darījuma dokumentus, kā arī kopā ar galveno grāmatvedi - bankas un kases dokumentus.

Līdz šim tiesības parakstīt šos dokumentus bija komisijas priekšsēdētājam vai viņa pilnvarotam komisijas loceklim, un tikai priekšsēdētāja prombūtnes laikā šos dokumentus drīkstēja parakstīt izpilddirektors.

Ņemot vērā, ka Reimani amatā iecēlusi Rīgas dome, Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs nav tiesīgs ar rīkojumu atcelt Reimani no komisijas priekšsēdētāja amata, - šādu viedokli pauda vairākums aptaujāto domes opozīcijas deputātu.

Kā domā opozīcijas deputāti, pārceļot amatā Reimani, komisijas vadītāja amats tiek gatavots kādam no politisko organizāciju apvienības "Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā" - piemēram, partijas "Līdztiesība" priekšsēdētājai Tatjanai Ždanokai.

Kā atzina domes Tautas partijas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Krastiņš, viņa vadītās frakcijas deputāti ir pārliecināti, ka komisijas priekšsēdētāja vieta tiek atbrīvota politisko organizāciju apvienības "Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā" pārstāvim. Pēc Krastiņa domām tā, visticamāk, varētu būt Ždanoka.

Tautas pārstāvis norādīja, ka gadījumā, ja Reimani komisijas priekšsēdētāja amatā iecēlusi dome, tad domei arī viņš jāatlaiž. Pretējā gadījumā komisijas priekšsēdētāja pārcelšana ar domes priekšsēdētāja rīkojumu nav likumīga. "Ja Reimanis savai pārcelšanai ir piekritis, tad domes lēmums būtu tikai formāls, tomēr tik un tā tāds būtu jāpieņem," uzskata Krastiņš.

Arī domes savienības "Latvijas ceļš" frakcijas priekšsēdētāja Aija Poča uzskata, ka Bojārs nav tiesīgs atcelt no amata RDzMPK priekšsēdētāju. Ņemot vērā, ka Bojārs ir pārcēlis Reimani komisijas izpilddirektora amatā, sanāk, ka Reimanis pašreiz ieņem divus amatus.

Poča, atzīstot, ka pēc viņas domām, RDzMPK priekšsēdētāja vieta tiek kādam gatavota, nevēlējās komentēt, kas varētu pretendēt uz šo vietu. "Latvijas ceļa" pārstāve nenoliedza, ka domes kuluāros klīst baumas par to, ka līdzšinējais Reimaņa amats jau atvēlēts PCTVL pārstāvim, un viena no reālākajām pretendentēm ir Ždanoka.

Domes apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas vadītājs Jānis Birks uzskata, ka rīdziniekiem domes vadība gatavo kārtējo "patīkamo" pārsteigumu Ziemassvētkos - "odiozās personības Ždanokas iecelšanu augstā amatā". Birks gan nevēlējās komentēt, vai domes priekšsēdētājs var atcelt no amata RDzMPK priekšsēdētāju, apejot domi.

Vēlāk dienas gaitā Bojārs atzina, ka viņa rīkojums par Rīgas dzīvojamo māju privatizācijas komisijas priekšsēdētāja Ulda Reimaņa pārcelšanu komisijas izpilddirektora amatā ir neprecīzs un Reimanis no komisijas priekšsēdētāja amata jāatceļ ar domes lēmumu.

Rīgas mērs norādīja, ka lūgumu atbrīvot no amata izteicis pats Reimanis. Bojārs informēja, ka tiks sagatavots lēmuma projekts par Reimaņa atbrīvošanu, kuru deputāti jau tuvākajā laikā izskatīs domes sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!