Rīgas mērs Gundars Bojārs ir sašutis par notiekošo patvaļu Rīgas pašvaldības namu pārvaldēs, izlietojot iedzīvotāju līdzekļus, un tādēļ tuvākajās nedēļās iecerējis sasaukt namu pārvalžu vadītājus un uzdot viņiem sakārtot finansu pārskatu sistēmu.
Mērs norādīja, ka šobrīd namu pārvaldes neatskaitās Rīgas domei par saņemtajiem līdzekļiem no iedzīvotājiem un par to izlietojumu, bet Rīgas dome maksā parādus par elektrību un ūdens piegādi. Mērs vēlas ieviest kādreiz jau eksistējušu kārtību, ka namu pārvaldes atskaitās domei par finansiālo darbību.

Savukārt mēra preses sekretārs Guntars Kukuls sacīja, ka tikšanās laikā ar namu pārvalžu pārstāvjiem iecerēts uzdot novērst nekārtības, bet, ja aptuveni divu mēnešu laikā nekārtības netiks novērstas, varētu sākt domāt par amatus ieņemošo cilvēku atbrīvošanu.

Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes priekšnieks Kārlis Kavacis stāstīja, ka Rīgā ir aptuveni 30 pašvaldības namu pārvaldes, kurās visās ir dažāda rakstura finansiāli pārkāpumi.

Vieni no lielākajiem pārkāpumiem konstatēti namu pārvaldē SIA "Pļavnieku nami", kurā 2001.gada laikā īres kontā konstatēti nepamatoti ieskaitīti aptuveni 74 tūkstoši latu, no kuriem "Rīgas siltumam" būtu jāieskaita 25 tūkstoši latu, "Latvenergo" - 14 tūkstoši latu, "Rīgas ūdenim" - septiņi tūkstoši latu.

Kopējā parādu summa šajā SIA, kas apsaimnieko daudzas iedzīvotāju mājas, 2002.gada 1.janvārī "Rīgas siltumam" bija 508 tūkstoši latu, "Rīgas ūdenim" - 253 tūkstoši latu. SIA no iedzīvotājiem iekasēto naudu nav pārskaitījusi uzreiz nosauktajām organizācijām, bet izlietojusi it kā saimnieciskajām vajadzībām, kuras nevar konstatēt. Kavacis norādīja, ka līdzekļi izmantoti arī vieglo automašīnu iegādei, SIA darbinieku algām, kā arī citiem mērķiem.

Tostarp Rīgas dome sedz patērētā ūdens, elektrības un citu pakalpojumu parādus. Uz šā gada sākumu parāds, ko segusi Rīgas dome, ir ap pusmiljonu latu. Šobrīd SIA pilnvarnieki lemj par "Pļavnieku namu" vadītāja atbrīvošanu no amata.

Lielas nekārtības konstatētas arī namu pārvaldē "Mežaparks-Čiekurkalns", kurā Rīgas dome pēc ekonomikas policijas lūguma veikusi ārkārtas auditu. Kavacis uzskata, ka jāievieš vienota sistēma, kā tiek iekasēta nauda, jāizstrādā vienoti noteikumi kā, kur un kāpēc tos izmanto, kā arī jābūt atskaitīšanās sistēmai par līdzekļu izlietojumu, jo juridiski šobrīd šis jautājums nav sakārtots un namu pārvaldes rīkojas gandrīz kā vēlas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!