Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pēc iedzīvotāju sūdzībām par nekvalitatīvas pārtikas tirdzniecību brīvdienās, pārbaudījis vairākas tirdzniecības vietas un atklājis pārkāpumus, informēja PVD.
Īpaši daudz sūdzību dienests saņēma pēc Ziemassvētkiem un Jaunā gada brīvdienām.

Pārbaužu laikā, brīvdienās janvāra sākumā, dienesta pārtikas inspektori pārbaudīja 72 uzņēmumus, tostarp arī lielāko veikalu ķēdi "Maxima". Pārkāpumus konstatēja 44 pārtikas tirdzniecības uzņēmumos. Šo pārbaužu laikā vislielākais neatbilstību skaits tika konstatēts pārtikas produktu derīguma termiņu neievērošanā – 74 %, marķējumā – 49 % un temperatūras režīma neievērošanā – 24 % no konstatēto neatbilstību skaita.

Pārbaudot tirdzniecības vietas visā Latvijā, īpaša uzmanība tiek pievērsta produktu uzglabāšanas temperatūras režīmiem, derīguma termiņiem, produktu marķējumam un higiēnas prasību ievērošanai.

Pēc konstatētajiem pārkāpumiem 40 gadījumos pārtikas produkti tika izņemti no apgrozības, bet 15 gadījumos tika apturēta pārtikas produktu izplatīšana. No apgrozības izņemtās produkcijas daudzums sasniedza 445 kg un 330 gabalpreces, bet apturētās produkcijas daudzums - 178 kg un 224 gabalpreces. Par konstatētajiem pārkāpumiem sastādīti 13 administratīvie protokoli un pieņemti 4 lēmumi par administratīvā soda – naudas sods - piemērošanu.

Pārbaudes tirdzniecības uzņēmumos pēc konstatētajiem pārkāpumiem dienests turpina. Februāra sākumā, brīvdienās, visā republikā pārtikas inspektori pārbaudīja 167 tirdzniecības uzņēmumu un 88 no tiem konstatēja pārkāpumus.

Pārbaužu laikā dienesta inspektori konstatēja, ka šajos uzņēmumos, visbiežāk - 49 % no konstatēto neatbilstību skaita, tirgo produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš. Šādas neatbilstības lielākā daļā kontrolētajos uzņēmumos visbiezāk konstatētas gaļas produktu tirdzniecībā: tirgojot desas, kūpinājumus, gaļu želejā, asinsdesas un pastētes, kā arī dažādu cita sortimenta produktu tirdzniecībā. Tāpat derīguma termiņu neievērošana konstatēta piena un tā produktu tirdzniecībā, svaigas gaļas un gaļas izstrādājumu tirdzniecībā, kā arī zvejas produktu tirdzniecībā.

Tāpat tirdzniecības vietās – 33,2 % gadījumu tika konstatēta produktu marķējuma neatbilstība. Visvairāk - gaļas produktu tirdzniecībā.

Lai arī nav vasara un karstais laiks, tomēr 17,8 % gadījumu tika konstatēti pārkāpumi produktu uzglabāšanas temperatūras režīmu neievērošanā. Temperatūras režīmi netika ievēroti tirgojot svaigu daļu un gaļas izstrādājumus, gaļas produktus, pienu un tā produktus, kā arī tirgojot kulinārijas izstrādājumus.

Par minēto prasību neievērošanu un konstatētajiem pārkāpumiem tirdzniecības uzņēmumos sastādīti 5 administratīvie protokoli. Par būtiskiem pārkāpumiem 12 gadījumos piemēroti naudas sodi, kuru kopējā summā ir 490 lati.

Tāpat tika apturēta 103 kilogrami produkcijas realizēšana, no apgrozības izņemti 67 kilogrami produkcijas un 350 gabalpreces (piena pakas u.c.).

PVD ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Mareks Samohvalovs norāda - "izvērtējot šo informāciju, gribu aicināt tirgotājus strādāt tā, lai pircējiem vienmēr būtu pieejama tikai kvalitatīva un prasībām atbilstoša pārtika un mūsu inspektoriem - mazāk darba."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!