Brīvprātīgo kustība #vieglipalīdzēt (iepriekš #paliecmājās) ir uzsākusi atbalsta kampaņu Baltkrievijas iedzīvotājiem #FreeBelarus. Akcijas mērķis ir sniegt sociālu atbalstu kaimiņvalsts iedzīvotājiem, kuri saskaras ar vardarbīgu apspiešanu, informācijas ierobežošanu un apcietinājumiem.

Atbalstu iespējams sniegt caur biedrību "Paliec mājās":

  • ziedojot ar pārskaitījumu (uz kontu LV86HABA0551048139181 un maksājuma mērķi norādot "Ziedojums – Baltkrievija");
  • ziedojot caur aplikāciju "Mobilly", atverot tajā sadaļu "Citi" un izvēloties #vieglipalīdzēt;
  • zvanot uz ziedojumu tālruni 900 67 070 (1,42 eiro par zvanu);
  • veicot tiešos ziedojumus arī caur "Facebook" Alekseja Leončika izveidotajam fondam, kas pieejams šeit.

Sazinoties ar partneriem Baltkrievijā, brīvprātīgo kustība noskaidroja, ka visvairāk ir nepieciešami naudas līdzekļi, lai apmaksātu kvalificētu juridisko palīdzību protestu laikā aizturētajiem. Notikumiem attīstoties, var būt nepieciešams arī cita veida atbalsts. Ziedojumi tiks novirzīti vairākām uzticamām organizācijām un aktīvistiem Baltkrievijas atbalstam, kas ilgstoši strādā ar cilvēktiesību un juridiskajiem jautājumiem.

Kustības #vieglipalīdzēt pārstāve Inese Vaivare skaidroja, ka brīvprātīgo kustība ir nolēmusi koordinēt sabiedrības atbalstu Baltkrievijas aktīvistiem.

"Kā organizācija, kuras spēks ir cilvēka palīdzība cilvēkam, nevaram palikt malā, kad kaimiņvalsts pilsoņus samaļ varas vardarbība. Mēs nepārtraukti sekojam situācijai Baltkrievijā un nepieciešamības gadījumā paplašināsim palīdzības sniegšanu, ja būs nepieciešams, arī bēgļu atbalstu sadarbībā ar citām organizācijām," turpināja Vaivare.

Akciju #FreeBelarus īsteno nevalstiskā organizācija "Paliec mājās", kas Covid-19 izraisītās ārkārtas situācijas laikā mobilizēja teju 1000 brīvprātīgos, nodrošinot saziņu starp personām, kurām sociālās distancēšanās dēļ bija nepieciešama palīdzība.

Beidzoties ārkārtas situācijai, kustība #paliecmājās turpina darbu kā #vieglipalīdzēt.

Vēstīts, ka Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9. augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994. gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!