Foto: Saeimas administrācija
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien tomēr vēl nepabeidza darbu pie priekšlikumu izskatīšanas Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumprojektā, kas paredz sākumdeklarēšanās ieviešanu no 2012.gada 1.janvāra.

Šī iemesla dēļ likumprojekts netiks skatīts ceturtdienas Saeimas sēdē, kā bija iecerēts iepriekš.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V) skaidroja, ka lūgs likumprojekta izskatīšanu atlikt uz nedēļu.

Komisija trešdien uzdeva iesaistītajām institūcijām izstrādāt formulējumus grozījumiem, par kuriem runāts šonedēļ notikušajās sēdēs, un tos savstarpēji saskaņot.

Reirs norādīja, ka komisija darbu pie likumprojekta plāno turpināt gan šonedēļ, gan nākamnedēļ līdz Saeimas sēdei.

Reirs pieļāva, ka gadījumā, ja vienošanās netiek panākta, likumprojektu varētu dalīt divās daļās - attiecībā uz deklarēšanos un legalizāciju - un deklarēšanās likumprojektu virzīt atsevišķi.

Iepriekš komisijas sēdē Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji vairākkārt uzsvēra, ka likumprojektam ir jābūt saprotamam un ka joprojām pastāv vairākas pretrunas ar Satversmi.

Finanšu ministrijas pārstāvji rosināja likumprojektā saglabāt prasību pēc skaidrās naudas iemaksas kredītiestādēs līdz šā gada beigām, savukārt deklarācijas varētu iesniegt no 1.marta triju mēnešu laikā.

Parlaments šim 10.Saeimā līdz galam neizskatītajam likumprojektam ir piešķīris steidzamību, tādēļ otrais lasījums būs arī galīgais. 3.novembrī tika nolemts to turpināt izskatīt, un likumprojektu konceptuāli atbalstīja pirmajā lasījumā.

Likumprojektā paredzēts, ka fiziskām personām, kas guvušas ar nodokļiem apliekamos ienākumus, bet nav par tiem samaksājušas nodokļus, ienākumus tiks piedāvāts deklarēt no 2012.gada 1.janvāra līdz tā paša gada 1.aprīlim, samaksāt par nedeklarētajiem ienākumiem 15% iedzīvotāju ienākuma nodokli un līdz ar to legalizēt šos ienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!