Tieslietu ministrija (TM) izstrādājusi trīs iespējamos variantus, kādā statusā izveidot Tiesu administrāciju. Tiesu administrāciju tiek piedāvāts vaidot kā TM pārraudzībā esošu iestādi, kā tiesu varai piederīgu iestādi vai kā TM pārraudzībā esošu valsts aģentūru.
Pirmā varianta gadījumā Tiesu administrāciju (TA) vadītu ģenerāldirektors, kuru ieceltu tieslietu ministrs un apstiprinātu Ministru kabinets (MK). Tiesu budžetu sagatavotu TM un iesniegtu TM. Visas TM Tiesu departamenta funkcijas pārietu TA.

Šāda veida TM izveidošanai 2003.gadā būtu nepieciešami vienreizējie ieguldījumi Ls 370 382 un ikgada izdevumi Ls 703 161, no tiem Ls 342 971 būtu paredzēti darbinieku algām.

Ja TA būtu tiesu varai piederīga iestāde, to arī vadītu ģenerāldirektors, kuru ieceltu Saeima pēc Tiesu varas padomes priekšlikuma. Tiesu budžetu sagatavotu TA un iesniegtu MK iesniegšanai Saeimā. Tādējādi mazinātos izpildvaras ietekme uz tiesu finansēšanas sistēmu.

TM paliktu daļējas Tiesu departamenta funkcijas - starptautiskā tiesiskā sadarbība un zaudējumu atlīdzība nepamatotas notiesāšanas gadījumā. Šāda veida TA izveidošanai 2003.gadā būtu nepieciešami vienreizējie ieguldījumi Ls 355 848 un ikgada izdevumi Ls 1 056 990.

Savukārt, ja TA tiktu veidota kā valsts aģentūra, TA vadītu ģenerāldirektors, kuru pieņemtu darbā tieslietu ministrs pēc Tiesu varas padomes priekšlikuma. Tiesu budžetu sagatavotu TA un iesniegtu TM. Liela daļa tiesu administrēšanas funkciju paliktu TM, piemēram - starptautiskā tiesiskā sadarbība, zaudējumu atlīdzība nepamatotas notiesāšanas gadījumā un sūdzības par tiesu darbu. Šādas TA izveidošanai 2003.gadā būtu nepieciešami vienreizējie ieguldījumi Ls 337 890 un ikgada izdevumi Ls 1 159 532.

Kā norādīts TM izstrādātajā TA koncepcijā, lai sakārtotu tiesu varas sistēmu, jau šā gada jūlijā būtu nepieciešams izveidot jaunu institūciju - Tiesu varas padomi. To vadītu tieslietu ministrs. Tiesu varas padomi veidotu Augstākās tiesas priekšsēdētājs vai kāds no viņa vietniekiem, divi apgabaltiesu priekšsēdētāji, divi rajonu tiesu priekšsēdētāji, ģenerālprokurors vai kāds no viņa vietniekiem, advokātu kolēģijas priekšsēdētājs vai viņa vietnieks.

Tiesu varas padomes locekļus, kuri pārstāv tiesas, ievēlēs Tiesnešu konference uz četriem gadiem, aizklāti balsojot. TM izstrādātā TA koncepcija izskatīta valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!