Foto: AFP/Scanpix
Trešdien vakarā un pēc pusnakts Latvijā būs novērojams pilns Mēness aptumsums, informēja sagatavoja Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Trešdien vakarā sāksies un pēc pusnakts ceturtdien beigsies pilns Mēness aptumsums. Mēness aptumsums sāksies jau pirms Mēness lēkta (Rīgā Mēness lec plkst. 22:08), bet Saule rietēs īsi pēc Mēness lēkta (Rīgā Saule riet plkst. 22:19), tādēļ gaišajās jūnija debesīs būs salīdzinoši grūti pamanīt, ka gandrīz viss Mēness disks būs satumsis.

Mazliet vēlāk, uzreiz pēc saulrieta, vienu stundu un četrdesmit minūtes Mēness pilnībā atradīsies Zemes ēnā, un debesīs būs redzams sarkanīgi brūns Mēness disks.

Tā kā Zemi apjož atmosfēra, kas kalpo arī kā gaismas laušanas vide, pilnā aptumsuma maksimumā Mēness nekad nekļūst pilnīgi melns, bet tiek izgaismots tumši sarkanīgā vai brūnganā tonī. Aptumsuma maksimālās fāzes brīdī, kas Rīgā būs plkst. 23:13, Mēness ieies ļoti dziļi Zemes ēnā. Pilnais aptumsums Rīgā beigsies jau plkst. 0:03, aptumsuma daļējā fāze beigsies plkst. 1:02, bet pusēnas aptumsums beigsies plkst. 2:01.

Lai arī Mēness aptumsumi nav reti sastopama astronomiska parādība (pasaulē tie notiek vidēji 2 - 3 reizes gadā), ne visi ir novērojami Eiropā. Turklāt Latvijas iedzīvotājiem pēdējos gados nav veicies ar laika apstākļiem – 2006.gada 7.septembrī, 2007.gada 3./4. martā un 2008. gada 21. februārī pilnus Mēness aptumsumus liedza novērot apmākušās debesis.

Latvijā iepriekšējā novērošanai labvēlīgā reize bija 2004. gada 28. oktobrī, kad pilns Mēness aptumsums notika agri no rīta. Savukārt 2010. gada 21. decembrī Latvijā Mēness rietēja neilgi pēc pilnā aptumsuma daļējās fāzes sākuma, tādēļ pilnais aptumsums Latvijā nebija novērojams.

Nākamā iespēja novērot pilnu Mēness aptumsumu Latvijā būs jau šī gada 10. decembra pēcpusdienā, taču arī tad Mēness uzlēks ar gandrīz jau pilnībā aptumšotu disku (aptumsuma daļējā fāze sāksies nepilnu stundu pirms Mēness lēkta).

Savukārt tuvākais Latvijā novērojamais pilnais Mēness aptumsums, kuram varēs novērot gan sākumu, gan beigas, būs tikai 2015.gada 28.septembrī. Līdz tam laikam būs novērojami vairāki daļējie un nepilnīgi novērojami pilnie Mēness aptumsumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!