Plānojot ieviest izmaiņas ieceļošanas kārtībā, Čehija nav rīkojusies atbilstoši Latvijas un Čehijas bezvīzu līgumam, informēja Ārlietu ministrija.
Līgums paredz par visām gaidāmajām izmaiņām savlaicīgi brīdināt otru pusi. Latvijas Ārlietu ministrija joprojām no Čehijas puses nav saņēmusi oficiālu rakstisku apstiprinājumu par šīm izmaiņām, kurām, pēc neoficiālas informācijas, spēkā būtu jāstājas no 1.februāra. Lai noskaidrotu situāciju, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš ticies ar Čehijas vēstnieci Rīgā un pieprasījis paskaidrojumus, Latvijas vēstniecība Prāgā nosūtījusi stingrā diplomātiskā valodā rakstītu notu Čehijas Ārlietu ministrijai ar lūgumu paskaidrot šāda lēmuma iemeslus. Savukārt Latvijas vēstniece Čehijā Aija Odiņa nosūtījusi oficiālas vēstules Čehijas premjerministram, ārlietu ministram un iekšlietu ministram.

Vēstniece ir pieprasījusi oficiālu tikšanos ar iekšlietu ministru. Vienlaikus Latvijas vēstniecības Prāgā konsulārā amatpersona vairākkārt ir tikusies ar Čehijas Ārlietu ministrijas politiskajām un Konsulārā departamenta atbildīgām amatpersonām, lai darītu zināmu mūsu valsts viedokli par šādu lēmumu un saņemtu paskaidrojumus.

Savukārt piektdien, 21.janvārī, paredzēta konsula tikšanās ar imigrācijas policijas vadību. Prāgā šī jautājuma risināšanā aktīvi un koordinēti darbojas visas trīs Baltijas valstu vēstniecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!