Čehijā stājies spēkā jauns likums, kas no 1.janvāra paredz pret vairāku valstu iedzīvotājiem, to vidū no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, pastiprināt ieceļošanas nosacījumus. Papildu parastajai kārtībai Čehija no Latvijas iedzīvotājiem turpmāk prasīs arī veselības apdrošināšanas polisi, deklarāciju par iebraukšanu un divas fotogrāfijas.

Čehijai ar Baltijas valstīm ir bezvīzu režīms.

Lai arī kārtība stājās spēkā no gada sākuma, Latvija informāciju par to saņēmusi tikai tagad. Uzskatot, ka Eiropā pret Latviju attiecas kā pret līdzvērtīgu partneri, Latvija lūdz paskaidrojumus, kādēļ Čehijā attieksme ir mainīta.

Mellupe BNS pauda, ka šādam Čehijas lēmumam nav nekāda pamata, jo Ārlietu ministrijas rīcībā nav informācijas, ka čehiem būtu radušās kādas problēmas ar ieceļotājiem no Latvijas.

"Nav informācijas nedz par aizturētajiem, nedz par patvēruma meklētājiem.. Latvija ar neko neizceļas citu valstu vidū, lai būtu jāpiemēro šāda kārtība," sacīja Mellupe.

Viņa pavēstīja, ka jaunā kārtība uz robežas pagaidām vēl netiek īstenota un nav ziņu, ka kāds no Latvijas iedzīvotājiem nebūtu ielaists Čehijā.

Saskaņā ar Čehijas sniegto informāciju jaunās prasības reāli sāks darboties no 1.februāra.

Notu ar līdzīgu lūgumu Čehijai nosūtījusi arī Igaunija, jo daudziem tās iedzīvotājiem radušās problēmas ar atgriešanos mājup no Austrijas slēpošanas kūrortiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!