Foto: AP/Scanpix
Čehijas premjerministrs Petrs Nečass ceturtdien publiski paziņojis, ka par iestāšanos eirozonā būtu jārīko referendums, ziņo portāls „Globalpost”.

"Situācija eirozonā kopš 2004.gada, kad Čehija pievienojas Eiropas Savienībai (ES), ir tik dramatiski mainījusies, ka, lai izlemtu vai iestāties, ir jārīko referendums," ceturtdien pēc tikšanās ar Eiropadomes prezidentu Hermanu van Rompeju sacīja Nečass. Premjera pārstāvētā konservatīvā Pilsoniski demokrātiskā partija (ODS) šādu nostāju pauda arī 2011.gada partijas kongresā.

Nečass komentēja, ka viņa viedoklim par referendumu piekrītot arī martā ievēlētais valsts prezidents Milošs Zēmans. Intervijā vācu laikrakstam "Passauer Neue Presse" Zēmans pagājušajā nedēļā atzina, ka Čehija varētu ieviest eiro valūtu tuvāko piecu gadu laikā.

Šī gada janvārī bijušais valsts premjers, kreiso spēku pārstāvis Zēmans, kļuva par pirmo tautas vēlēto prezidentu Čehijas vēsturē.

Savukārt Nečass izteicies, ka tuvākā pusotra gada laikā, kamēr viņš vadīs savu labēji centrisko valdību, Čehija arī nenoteiks, kurā datumā valsts eirozonai varētu pievienoties. "Pašreizējā ekonomiskajā situācijā elastīgs kronas apmaiņas kurss ir priekšrocība mazai, atvērtai, uz eksportu orientētai ekonomikai. Kad mēs pievienojamies eiro, tad šim procesam ir jānāk mums arī par labu."

Rompejs gan izteicies, ka Čehijai, lai runātu par iestāšanos eirozonā, vispirms jāizpilda Māstrihtas kritēriji.

Čehija, kurā dzīvo 10,5 miljoni iedzīvotāju, pērn sāka piedzīvot ekonomikas recesiju, un tās iekšzemes kopprodukts (IKP) saruka par 1,3%. Valsts centrālā banka prognozē, ka šogad IKP samazināsies vēl par 0,3%.

Portāls „Delfi” jau ziņojis, ka arī Polijas premjers Donalds Tusks politisku iemeslu dēļ mainījis savas domas un atbalsta referendumu par pievienošanos eirozonai.

Pērnā gada decembrī Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) bija pikts par politiskās opozīcijas partijas "Saskaņas centrs" (SC) politiķu eiro referenduma iniciatīvām. Tolaik Dombrovskis sacīja, ka ja šo jautājumu ieliktu kopā ar pašvaldību vēlēšanām jūnijā, kā gribēja SC, tad mēs eirozonai nepievienotos. "Nav vērts pat prasīt - iznākums būtu negatīvs", atklāts bija Dombrovskis.

No bijušām komunistiskā režīma valstīm eiro jau ir pievienojušās Slovākija, Slovēnija un Igaunija. Latvija gatavojas pievienoties 2014.gada 1.janvārī. Lietuva kā ātrāko prognozē 2015.gadu. Bet Polija nav plānojusi tuvākajos gados pievienoties eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!