Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Maksa, ko pārvadātāji prasa par Covid-19 pacientu pārvešanu mājās no slimnīcas, ir astronomiskas, trešdien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) rīkotājā videokonferencē pauda LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš.

Viņš stāstīja, ka aptuveni 80% pašvaldību ir gatavas iesaistīties, lai no slimnīcām mājās nepieciešamības gadījumā varētu pārvest Covid-19 pacientus. Pašvaldības var nodrošināt gan savu transportu, gan pirkt pakalpojumu.

"Mūs visvairāk interesē, kādā mērā tas tiks kompensēts. Cenas ir astronomiskas," teica Salmiņš, minot, ka, piemēram, "Rīgas satiksme" prasa no 40 līdz 65 eiro stundā.

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško konferences dalībniekiem apgalvoja, ka līgumos ar Nacionālo veselības dienestu ir iekļauts pants, ka slimnīcas var pieprasīt segt izdevumus, kas saistīti ar pacientu pārvešanu. Samaksa tiekot veikta, gan ņemot vērā nobraukto attālumu, gan vidējo samaksa likmi. Vienlaikus amatpersona atzina, ka var gadīties, ka, izvēloties pārāk dārgu pakalpojuma sniedzēju, slimnīcām netiks segta visa summa, jo jāņem vērā samērīguma princips.

Vienlaikus VM pārstāve vērsa uzmanību, ka pašvaldības pašlaik tiek iesaistītas tikai pacientu pārvešanā uz mājām, taču apspriežams esot jautājums arī par to, vai vietvaras var pārvest savus iedzīvotājus arī uz zemāka līmeņa slimnīcām. Savukārt uz augstāka līmeņa slimnīcām sasirgušos pārved Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā informācija liecina, ka transportu pacientiem nevar nodrošināt Valkas, Madonas, Ventspils, Ventspils novada un Rēzeknes sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības komisijas.

Jau ziņots, ka Covid-19 pacientu transportēšanai mājās no slimnīcām VM lūgs pašvaldību palīdzību.

Mūrmane-Umbraško norādīja, ka pavasarī pacientu pārvešanas pakalpojumu bija gatavi nodrošināt gan Latvijas Sarkanais krusts, gan Samariešu apvienība, tādēļ arī tagad nolemts šīs organizācijas uzrunāt, lai pārliecinātos, vai tās ir gatavas to darīt. Valsts esot gatava šos pakalpojumus apmaksāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!