Valsts ieņēmumu dienests (VID), pabeidzot oktobra beigās pret VID Centra rajona nodaļas direktori Sarmīti Martuzāni sāktās disciplinārlietas izmeklēšanu, nolēmis izteikt viņai rājienu. Savukārt Martuzāne pēc pašas vēlēšanās aizgājusi no iepriekš ieņemtā amata.
Kā informēja VID Komunikāciju daļas vadītāja Dita Kļaviņa, VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks pirmdien parakstījis rīkojumu par Martuzānes atbrīvošanu no amata. VID nekomentē dienesta pārbaudes rezultātu, norādot, ka rājiens uzskatāms par samērā bargu soda mēru. Kļaviņa norādīja, ka Martuzānes rīcībā neesot konstatētas krimināli sodāma nodarījuma pazīmes.

VID paredzējis uz pašlaik vakanto amata vietu izsludināt konkursu, bet līdz tam Centra rajona nodaļas priekšnieces pienākumus pildīs Martuzānes vietniece Dzintra Puriņa. Balstoties uz komisijas atzinumu, kas pārbaudījusi VID darbinieku iespējamo saistību ar gaļas kontrabandas firmām, VID izlēma ierosināt disciplinārlietu pret Martuzāni.

VID iepriekš saņēma komisijas atzinumu, no kura secināms, ka pret Martuzāni lieta ierosināma "par pakļauto amatpersonu nepietiekamu darba organizāciju". VID amatpersona nav uzraudzījusi pakļautos darbiniekus jautājumos, kas skar gaļas kontrabandā iesaistītās firmas.

Kļaviņa skaidroja, ka direktore "kādā momentā nav devusi tiešus norādījumus par konkrētām firmām", piemēram, saņemot rīkojumu sākt pret kādu kontrabandas shēmā iesaistīto firmu parāda piedziņas darbu. Arī kontu arests veikts tikai pēc pāris mēnešiem, firmās laikus nav veikts audits, lai gan dažas no tām darbojas jau deviņus gadus. Normatīvie dokumenti nosaka, ka audits uzņēmumā veicams vismaz reizi septiņos gados.

VID Komunikāciju daļas vadītāja uzsvēra, ka VID ierosinātā disciplinārlieta nav saistīta ar gaļas kontrabandas veicināšanu, jo Centra rajona nodaļas direktore neesot pieļāvusi tādus pārkāpumus kā apmēram pirms mēneša no darba atbrīvotās Rīgas VID Kurzemes nodaļas vadošās amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!