Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Centrs "Marta" no savas sadarbības organizācijas Baltkrievijā "Mūsu mājas" ir saņēmis 2632 pieteikumus pēc palīdzības no baltkrieviem pēc gadījumiem, kad cilvēki tikuši pakļauti spīdzināšanai, pirmdien žurnālistiem pēc koordinācijas sanāksmes sacīja centra pārstāve Iluta Lāce.

Lāce stāstīja, ka centrā sniegta palīdzība aizturētajiem, kas pakļauti spīdzināšanai un/vai zaudējuši ienākumus. "Marta" sniedza palīdzību cilvēkiem, kuri attiecīgi tālāk palīdzēja baltkrieviem.

Lāce skaidroja, ka ir izveidojies brīvprātīgo tīkls, kur kopā ar krīžu un konsultāciju centru "Skalbes" tiek nodrošinātas lekcijas par to, kā strādāt ar cietušajiem, kā viņiem efektīvāk palīdzēt, kā panākt, lai viņus uzklausa izmisuma situācijā un citiem tematiem.

Viņa informēja, ka tiklīdz "Marta" rada iespēju nodrošināt juridisko, medicīnisko un psiholoģisko palīdzību, centra sadarbības organizācija Baltkrievijā saņēma vairāk nekā 2600 pieteikumus, kas saistīti ar spīdzināšanu.

Saņemti arī 911 pieteikumi, kuros sniegts informatīvs atbalsts, 340 gadījumos sniegta konkrēta juridiska, psiholoģiska vai medicīniska palīdzība. Atsevišķos gadījumos arī organizētas pārtikas pakas cilvēkiem, kuri zaudējuši ienākumus.

Tāpat esot rasts veids, kā atjaunot iznīcinātus dokumentus vai paslēpt bērnus. "Ja sievietes dara kaut ko esošajam režīmam nepatīkamu, valsts pārvaldē mēs safabricēt lietas un izmantot tā saukto "18. dekrētu" - izsaka draudus, ka bērnus izņems no ģimenes, ja sieviete ies protestos," skaidroja Lāce.

Viņa stāstīja, ka Baltkrievijas pilsone Olga Veļičko ļāvusi dalīties ar viņas stāstu. Veļičko 13 gadus esot vadījusi paliatīvās aprūpes centru bērniem, kā arī šajās vēlēšanās bijusi neatkarīgā novērotāja statusā. Viņa informēja par novēroto, un pretī saņēma draudus, ka viņas bērni neatrodas labvēlīgā situācijā, un viņai no bērniem būšot jāšķiras.

Esot ierosināta gan administratīvā lieta, gan krimināllieta pret viņu, kā arī šai sievietei esot atņemti visi dokumenti un datori. Lāce informēja, ka viņai tiek sniegta juridiskā palīdzība un atbalsts, lai atšķetinātu šīs safabricētās lietas, un viņas vadīto centru neslēgtu.

Arī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV) žurnālistiem pavēstīja, ka ar Latvijas valdības sniegto atbalstu un finansiālo palīdzību izdevies izsniegt 123 humānās vīzas, un Latvijā ieradies 21 cilvēks, kas lūdzis patvērumu.

Vēl 24 personas saņēmušas medicīnisku palīdzību un 18 mediju pārstāvji saņēmuši psiholoģisku rehabilitāciju. Baltkrievijā sniegta palīdzība 904 personām, bet vēl 25 personām attālinātā režīmā nodrošinātas apmācības iespējas par psiholoģiskā atbalsta sniegšanu saviem līdzcilvēkiem, teica Kalniņa-Lukaševica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!