Foto: AFI
Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lūgums Saeimas Juridiskajai komisijai izvērtēt TV5 sižetu, kurā kāds no intervējamiem, iespējams, diskreditējis Latvijas valstiskumu, ir padomes mēģinājums novilcināt laiku.

Tā teica Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne ("Vienotība") un norādīja, ka šādu jautājumu skatīšana pēc būtības nav Juridiskās komisijas kompetencē.

"Manuprāt, viņi grib pēc iespējas novilcināt viedokli. Tas vienkārši ir darīts, lai šo jautājumu pēc iespējas novilktu.. Kā jūs iedomājaties, kā komisija var balsot par atbildi uz šo jautājumu?" sacīja Čepāne.

Viņa pastāstīja, ka NEPLP iesniegums komisijā vēl nav saņemts, tāpēc nezina, vai tajā varētu būt iekļauts lūgums izvērtēt kāda likuma izmaiņas saistībā ar mediju regulējumu vai citus juridiskus aspektus.

Iepriekš izskanējis, ka NEPLP nolēmusi lūgt Saeimas Juridisko komisiju vērtēt TV5 rādīto sižetu.

Jau vēstīts, ka ir ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta par 13.oktobrī TV5 raidījumā "Ziņu vakars" pārraidīto sižetu, kurā konstatēts Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpums. Likums aizliedz pārraidīt sižetus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus. Lēmumu padome pieņems pēc juridiskās analīzes veikšanas.

Likuma pārkāpumu padome saskatījusi sižetā par Satversmes grozījumu ierosināšanu saistībā ar krievu valodu kā otru valsts valodu Latvijā. Tajā intervēti arī cilvēki uz ielas, un kāds puisis sacījis, ka Latvija ir fašistiska valsts. Latviešu valoda esot pārāk primitīva, lai tajā varētu vadīt valsti, bet krievu valoda esot īstā valsts valoda.

TV5 nav piekritusi, ka tās ziņās diskreditēts Latvijas valstiskums tādēļ, ka kāds no intervējamajiem Latviju nosaucis par fašistisku valsti. Sižeta mērķis bijis atspoguļot atšķirīgus viedokļus par gaidāmo parakstu vākšanu saistībā ar Satversmes grozījumu ierosināšanu par otru valsts valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!