Foto: LETA

Ceturtdienas, 22. decembra, rītā Rēzeknes novadā ugunsgrēkā gājuši bojā divi cilvēki, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Pulksten 5.56 VUGD saņēma informāciju, ka Rēzeknes novadā divstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī ir izcēlies ugunsgrēks. Iekļūstot dzīvoklī, glābēji konstatēja, ka tajā deg sadzīves mantas trīs kvadrātmetru platībā.

No spēcīgi sadūmotā dzīvokļa glābēji iznesa divus cilvēkus, kurus nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem, kuri konstatēja cilvēku nāvi.

No ēkas tika evakuēti vēl divi cilvēki. Pulksten 7.31 ugunsgrēks likvidēts. Diemžēl mājoklī ugunsdzēsēji nedzirdēja skanam brīdinošo dūmu detektora signālu.

Tāpat trešdien, 21. decembrī, pulksten 8.43 VUGD saņēma izsaukumu uz ceļu satiksmes negadījumu Smiltenes novada Trapenes pagastā, kura rezultātā smagā automašīna atradās grāvī. Ugunsdzēsēji no automašīnas izcēla cilvēku un nogādāja viņu līdz NMPD, pēc tam atvienotas automašīnas akumulatora klemmes.

Pulksten 19.38 VUGD saņēma informāciju, ka vienā no trīsstāvu dzīvojamās mājas dzīvokļiem Bērzu ielā Aizkrauklē skan dūmu detektors un jūtama neliela dūmu smaka. Iekļūstot dzīvoklī, glābēji konstatēja, ka uz plīts ir piededzis ēdiens, radot spēcīgu sadūmojumu.

Dzīvoklī glābēji atrada cilvēku, kuru izglāba, iznesot no sadūmotā mājokļa. Cilvēks ugunsgrēkā cieta un nodots NMPD darbiniekiem.

Līdzīgs izsaukums saņemts pulksten 04.39, kur Vīgriežu ielā Jelgavā piecstāvu dzīvojamās mājas dzīvoklī, piedegot ēdienam uz plīts 0,01 kvadrātmetru platībā, bija izveidojies sadūmojums un nostrādāja dūmu detektors. Ugunsdzēsēji iekļuva dzīvoklī un tajā atrada cilvēku, kurš ugunsgrēkā cieta un tika izglābts.

Cilvēki, gatavojot ēdienu uz plīts, nereti mēdz aiziet uz citu istabu un atgulties, ātri izskriet līdz veikalam vai piesēsties pie datora, nepamanot, kā ēdiens piedeg, radot spēcīgu sadūmojumu. Labākajā gadījumā šādas rīcības sekas būs piededzis katliņš un smakojošs dzīvoklis, bet sliktākajā – mājokļa iemītnieki var saelpoties dūmus un gūt veselības traucējumus, uzsver VUGD.

VUGD atgādina, ka ēdiena gatavošana prasa nepārtrauktu uzmanību.

Aizvadītajā diennaktī glābēji steidzās arī uz izsaukumiem, kuros dega šķūnis, grīda, siena un durvis, sodrēji divu ēku dūmvados, trīs vieglās automašīnas, elektrības sadales skapis, transformatora fīderis, elektrības vadi un koka konstrukcijas, skaidas, bez uzraudzības uz ieslēgtas plīts atstāts ēdiens un divos gadījumos atkritumi. Ugunsdzēsēji saņēma arī izsaukumus, kuros bija nepieciešams demontēt atrautu sniega barjeru un norobežot teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!