Gulbenē kādai čigānu tautības pensionārei liegts uz līzinga iegādāties televizoru, informēja viņas dēls Zigmārs Kleins.
Akciju sabiedrības "RD Līzinga grupa" Gulbenes nodaļā, kur sieviete vēlējusies nokārtot dokumentus, lai uz nomaksu varētu iegādāties televizoru firmas "Troicis un partneri" veikalā, 23.augustā atbildēts, ka čigāniem līzinga iespēja netiek dota.

Tas pats atkārtoti teikts arī ceturtdien.

Otrā firmā "Inserviss Group", kas arī sniedz līzinga pakalpojumus Gulbenē, ceturtdien atbildēts, ka tāds esot firmas vadības rīkojums no Rīgas - čigāniem nedrīkstot sniegt līzinga pakalpojumus.

Latvijas Čigānu nacionālās kultūras biedrības priekšēdētājs un Saeimas deputāts Normunds Rudēvičs atzina, ka šāda līzinga firmu attieksme ir uzskatāma par "aizskarošu" un to varētu saukt par "naida kurināšanu".

"Likums ir vienāds visiem - gan latviešiem, gan krieviem, gan čigāniem," sacīja Rudēvičs. Viņš arī piebilda, ka šāda rīcība rada čigānu vidū negatīvu attieksmi pret Latvijas valsti un tās iedzīvotājiem.

"Uzskatu, ka tā ir rasu diskriminācija valstī, kur arī mēs, čigāni, esam Latvijas pilsoņi. Un mūs visus nevar mērīt ar vienu mērauklu. Lai arī manas mātes pensija ir pieticīga - tikai 56 lati, tomēr viņa ir godīgs cilvēks. Dzīvo ļoti pieticīgi, nelabiekārtotā dzīvoklī Stradu pagastā. Māte ļoti gribēja televizoru, veikalā izrakstīja nepieciešamos dokumentus un neteica, ka līzinga grupā varētu rasties kādi sarežģījumi. Tā kā televizors, ko māte vēlas pirkt, maksā tikai 130 latus, viņai nebūtu nekādu grūtību gada laikā samaksāt par pirkumu. Mēnesī būtu jāmaksā tikai 12 lati," teica Kleins.

A/s "RD Līzinga grupa" Gulbenes nodaļa apstiprināja, ka šāds gadījums patiešām ir bijis. Secināts, ka sievietes pensija ir pārāk maza, lai uz nomaksu iegādātos preci. Līdz ar to nevarot būt garantiju, ka maksājumi tiks nokārtoti. Firmai arī neesot pienākums līzinga pakalpojumus sniegt katram, kurš to vēlas.

Turklāt firma nolēmusi Gulbenē čigāniem nesniegt līzinga pakalpojumus, jo tai ir "rūgta pieredze". Šogad četri čigānu tautības cilvēki, visi uzvārdā Kleins, firmā kārtojuši dokumentus preču iegādei uz nomaksu, taču neviens no viņiem maksājumus līdz galam nav nokārtojis un ir parādā. Arī veikala preci no čigāniem firma atpakaļ dabūt nevarot, jo konstatēts, ka jau pārdotas.

Pret visiem šiem klientiem firma tiesā sniegs civilprasību par parādu piedziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!