Neskatoties uz sociālajām kampaņām un daudzajiem bojā gājušajiem uz ceļiem, cilvēki joprojām maz lieto atstarotājus un ir maz informēti par iespējām tos iegādāties, vakar vakarā reida laikā pārliecinājās iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP).
Jēkabsons vakar bija devies braucienā pa Rīgas apkārtnes ceļiem, kur tika sastapti 9 gājēji, no kuriem tikai vienam uz apģērba bija atstarojuši elementi.

Brauciena laikā Ķekavā ministrs sastapa Rīgas rajona ceļu policijas ekipāžu, kuras policisti atzina, ka vakaros līdz plkst.19 pa ceļa malu staigā pusaudži vai bērni, kuri dodas no skolas uz mājām. Policisti pirmdien par atstarotāju nelietošanu bija sodījuši sešus gājējus, bet vakar brīdinājums bija izteikts vienam gājējam.

Drošībsargi atzina, ka bērnus viņi administratīvi nesoda, bet izdala viņiem atstarotājus.

Savukārt uz ceļa Ķekava - Jūrmala kāda sieviete, kurai nebija atstarotāju, apgalvoja, ka viņai iepriekš nav bijusi informācija, kur var iegādāties atstarotājus, gan atzīstot, ka esot dzirdēts, ka tos dalot policisti.

Sieviete stāstīja, ka viņai pa šoseju sanāk iet bieži un tas viņai šķiet bīstami, jo dažkārt liekoties, ka autovadītāji apzināti stūrējot viņai virsū. Tomēr diskusijā ar ministru tika secināts, ka šādas izjūtas viņai rodas tikai tādēļ, ka gājējs uzskata - ja viņš redz auto, tad tā vadītājs redz arī viņu.

Ministrs sievietei pastāstīja, ka atstarotājus var iegādāties Latvijas Pasta nodaļās, kā arī degvielas uzpildes stacijās (DUS). Vienā no DUS reida dalībnieki pārliecinājās, ka atstarotāji ir nopērkami, un, kā atzina stacijas pārdevēja, pēc sociālo kampaņas uzsākšanas pēc tiem ir palielinājies pieprasījums.

Savukārt kāds vīrietis uz Jelgavas - Rīgas šosejas atzina, ka ir dzirdējis par iespēju pastā iegādāties atstarotājus, taču līdz šim tam neesot atlicis laika. Pēc brīdinājuma saņemšanas vīrietis solīja atstarotājus iegādāties. Arī trīs vīrieši pie Piņķiem solīja, ka turpmāk lietos atstarotājus.

Pie Plakanciema kāds vīrietis, ieraugot kontrolētājus, iemuka mežā.

Vienīgais brauciena laikā sastaptais cilvēks, kas lietoja atstarotājus, bija kāda "auto stopētāja" Salaspilī, kura atstarotājus bija iegādājusies par savu naudu, iztērējot šiem mērķiem vairāk nekā latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!