Foto: PantherMedia/Scanpix
Pērn identificēti 30 cilvēktirdzniecības upuri, kas ir uz pusi vairāk nekā 2011.gadā, kad palīdzība tika sniegta 14 cilvēkiem, portālu “Delfi” informēja biedrības “Patvērums “Drošā māja”” sabiedrisko attiecību konsultante Rasa Saliņa.

No pērn identificētajiem cilvēku tirdzniecības upuriem, kuriem palīdzību snieguši biedrības speciālisti, 25 ir sievietes un pieci vīrieši. Kopumā 16 personas cietušas no fiktīvām laulībām, septiņas - no piespiedu darba, bet septiņas - no seksuālas ekspluatācijas.

Kopumā 2012. gadā biedrībā pēc atbalsta telefoniski, elektroniski un klātienē cilvēki vērsušies 106 reizes.

Savukārt 2011.gadā biedrība "Patvērums "Drošā māja"" palīdzību bija sniegusi 14 identificētajiem cilvēku tirdzniecības upuriem - 12 sievietēm un diviem vīriešiem. No tiem astoņos gadījumos cilvēki cietuši no fiktīvām laulībām, četri bijuši seksuālas ekspluatācijas upuri un divi cilvēki cietuši no piespiedu darba.

2011. gadā biedrībā pēc atbalsta telefoniski, elektroniski un klātienē cilvēki vērsušies 89 reizes.

2012.gadā četras reizes pieaudzis to cilvēku tirdzniecības gadījumu skaits, par kuriem informāciju snieguši Latvijā dzīvojošie cilvēki.

Iepriekš par cilvēku tirdzniecības gadījumiem vairāk ziņojušas Latvijas vēstniecības ārvalstīs, kā arī Latvijas policija, bet pērn ievērojami augusi Latvijas iedzīvotāju aktivitāte - visaktīvāk par gadījumiem ziņojuši iedzīvotāji no Rīgas, Rēzeknes, Liepājas, Daugavpils un Valmieras.

"Patvērums "Drošā māja"" ir vienīgā biedrība, kurai Latvijā ir tiesības sniegt rehabilitācijas pakalpojumus cilvēku tirdzniecības upuriem. Valsts apmaksā palīdzības sniegšanu 12 cilvēkiem.

Jau pērnā gada vidū atbildīgās institūcijas ziņoja, ka reģistrēto cilvēku tirdzniecības upuru skaits pieaug. Kopumā 2011.gadā bija reģistrēti 57 cilvēku tirdzniecības gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!