Foto: F64

Domājot par Covid-19 izplatības ierobežošanu un saslimstības mazināšanu, ir jāņem vērā citu valstu pieredze. Nebūtu pareizi eksperimentēt ar saslimšanas paveidu izplatības riskiem, analizējot drošības pasākumus Covid-19 ierobežošanai un jauno Covid-19 paveidu izplatību, medijiem ceturtdien skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Salīdzinot drošības ierobežojumu mīkstināšanu ar izveseļošanos no saslimšanas, Perevoščikovs skaidroja: "Pēc analoģijas – cilvēks ir saslimis, viņam ir augsta temperatūra, 40 grādi. Temperatūras pazemināšanās līdz 39 grādiem nenozīmē, ka cilvēks var turpināt darīt, ko viņš darīja pirms saslimšanas. Ar saslimstību ir līdzīgi: mums bija 1010 gadījumi vidēji dienā, tagad samazinājās līdz 820 gadījumiem, šis skaitlis ir milzīgs, ar šādu skaitli grūti kontrolēt situāciju un radīt papildu faktorus, kas varētu ietekmēt saslimstību."

Citās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Francijā un Vācijā saslimstība ir divas reizes zemāka nekā Latvijā, bet "tur neizskatās, ka viņi būtu apņēmīgi mazināt pasākumus pie tiem cipariem, kas ir", sacīja Perevoščikovs. To viņš skaidroja ar jauno Covid-19 paveidu izplatības risku, kas ir papildu apdraudošs faktors.

"Trešais vilnis, kas ir daudz smagāks nekā bija pirmais un otrais pacēlums tāpēc, ka ir ievesti jauni celmi, kuriem spēja izplatīties ir straujāka un ātrāka: par 50-70%," situāciju analizēja epidemiologs.

Kā norādīja Perevoščikovs, ir divi varianti: palaist šo situāciju pašplūsmā vai tomēr mācīties no citu valstu pieredzes un būt piesardzīgiem.

Šobrīd Latvijā ir atklāti pieci saslimšanas gadījumi, kuriem konstatēts jaunais Covid-19 paveids, kāds ir konstatēts Lielbritānijā, atklāja epidemiologs, piebilstot, ka ir atklāts arī vismaz viens sekundāras inficēšanās gadījums.

Perevoščikovs uzsvēra, ka šie cilvēki ievēro pašizolāciju un ārpus konkrētām ģimenēm slimība neizplatās, tomēr viņš norādīja, ka "redzam tikai aisberga virsotni", jo pastāv iespēja, ka daudzi cilvēki arī nebija testēti, kuri iebraukuši ar citiem transportlīdzekļiem, sākot jau no decembra.

Epidemiologs pauda bažas, ka šis vīrusa paveids, tāpat kā arī citās Eiropas valstīs jau pastāv arī Latvijā, bet nav izplatījies līdz tādam mērogam, kas "varētu izraisīt eksponenciālu saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu". Viņš skaidroja, ka tam ir nepieciešams laiks, kā arī ieviestie drošības pasākumi aizkavē vīrusa izplatību.

Kā norādīja Perevoščikovs, Latvijā svētku laikā īstenotie drošības pasākumi bija pietiekami stingri un palīdzēja samazināt saslimstību. Tāpat viņš akcentēja, ka arī Lielbritānijā vīruss vairāk izplatījās tad, kad tika samazināti drošības pasākumi, kad arī sākās saslimšanas "trešais pacēlums".

Citās Eiropas valstīs ir arī konstatēti gadījumi, kas ievesti no Brazīlijas un Dienvidāfrikas Republikas, kur arī ir konstatēti citi Covid-19 paveidi.

Kā labo ziņu viņš uzsvēra to, ka esošās vakcīnas, kas tiek pielietotas, ir arī iedarbīgas pret jauno Covid-19 paveidu.

Jau ziņots, ka Latvijā noteiktie drošības ierobežojumi Covid-19 saslimstības izplatības mazināšanai pagarināti līdz 7. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!