Foto: LETA
Cīņai ar gaisa piesārņojumu Rīgas Brīvosta tuvāko mēnešu laikā iepirks vismaz septiņus ūdens piesārņojuma detektorus, tāpat plānots iegādāties arī vairākas gaisa kvalitātes kontroles stacijas, kuras uzstādīs pie visiem termināliem, kas nodarbojas ar bīstamu kravu pārkraušanu ostas teritorijā, piektdien nolemts Brīvostas valdes sēdē, informēja Rīgas domē.

Brīvostas valde arī uzdevusi ostas pārvaldniekam uz nākamo valdes sēdi sagatavot ziņojumu par turpmākām darbībām vides kvalitātes nodrošināšanai ostas teritorijā, tai skaitā izstrādāt priekšlikumus jaunu ūdens akvatorijas un gaisa kvalitātes kontroles staciju iepirkumam, kā arī noteikt plašākas Ostas policijas funkcijas vides piesārņojuma kontrolē.

Jau šobrīd Daugavā ir izvietoti trīs speciāli ūdens kvalitātes detektori, kas fiksē un kontrolē jebkuru kaitīgu vielu, īpaši dažādu eļļas un naftas produktu, nokļūšanu Daugavas ūdeņos. Ja tie konstatē kādu nesankcionētu noplūdi, tās sekas nekavējoties tiek likvidētas.

Valde nolēma iegādāties vēl septiņas šādas iekārtas, katra no tām maksā aptuveni 15 000 latu. Divu detektoru iegādi varētu finansēt no Eiropas Savienības līdzekļiem.

Tāpat plānots iegādāties arī vairākas gaisa kvalitātes kontroles stacijas - tās uzstādīs pie visiem termināliem, kas nodarbojas ar bīstamu kravu pārkraušanu ostas teritorijā.

Par to iegādi un nepieciešamo skaitu paredzēts lems nākamajā brīvostas valdes sēdē.

Domē norāda, ka gaisa piesārņojuma palielināšanās, iespējams, saistīta ar naftas termināļu darbības apjoma pieaugumu, kā arī to, ka ir notikušas izmaiņas naftas produktu sortimentā. Būtiski palielinājies akmeņogļu pārvadājumu apjoms, un konstatēti pārkāpumi ogļu pārkraušanā, kas rada ogļu putekļu piesārņojumu. 

"Ja pēc ostas veiktā gaisa un ūdens akvatorija monitoringa atklāsies, ka kāds termināla darbība rada nopietnu kaitējumu apkārtējai videi un pilsētas iedzīvotājiem, darīsim visu, lai to slēgtu," uzsver Rīgas vicemērs, brīvostas valdes priekšsēdis Andris Ameriks (GKR), vienlaikus norādot, ka būtu pēdējais laiks mainīt kārtību, kā regulējama komersantu, kas saņēmuši atļaujas darbam ar A, B un C kategorijas bīstamām un piesārņojošām kravām, darbību, mazinot birokrātiju, no kuras pašlaik lielākie cietēji ir tieši iedzīvotāji.

Jau ziņots, ka Sarkandaugavā netālu no ostas dzīvojošie visai bieži jūt gaisā virmojošu benzīna smaku. Viens no pēdējos gados lielākajiem gaisa piesārņošanas gadījumiem Sarkandaugavā notika naktī no 25.maija uz 26.maiju, kad pieļaujamais benzola koncentrācijas līmenis pārsniegts desmitiem reižu. Notikušajā tiek vainots "Man-Tess", kas gan daļēji atzīst savu vainu.

Cilvēki nemierā ar neciešamo smirdi vēstulē valsts un pašvaldību iestādēm lūguši rast risinājumu smakas problēmai, pretējā gadījumā būšot protesta akcijas, tiesu darbi un citi soļi. Sarosījies ir arī Valsts vides dienests, kas aicinājis atbildīgos risināt gaisa piesārņošanas problēmu un brīdinājis uzņēmumus - ja benzola koncentrācija gaisā nemazināsies, tad vērtēs iespēju mazināt vai liegt pārkraut konkrētas kravas. Arī VARAM aicināja Rīgas pilsētas pašvaldību nekavējoties izstrādāt kompleksu pasākumu plānu gaisa piesārņojuma problēmu risināšanai un gaisa kvalitātes uzlabošanai pilsētā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!