Latvijas prokuroru organizētās diskusijas dalībnieki nosūtīs Saeimai aicinājumu, kurā pausts atbalsts pašreizējam prokuratūras likumam un nepieciešamībai noteikt precīzu tiesisku regulējumu parlamentāro izmeklēšanas komisiju mērķiem un darbībai.
Sagatavotajā dokumentā arī norādīts, ka pašlaik apzināti tiek maldināta sabiedrība, radot iespaidu, ka prokuratūra un tiesa nav kontrolējama. Tādējādi mēģināts panākt politisko kontroli pār konkrētu lietu izmeklēšanu un tiesāšanu.

Jau vēstīts, ka sestdien Ģenerālprokuratūrā notika visu Latvijas prokuroru un Ģenerālprokuratūras pārstāvju, Saeimas deputātu, Tieslietu un Iekšlietu ministriju, kā arī policiju un universitātes pārstāvju diskusija.

Tās laikā pārspriesti jautājumi par varas dalīšanas saglabāšanu, par prokuratūras lomu un vietu valstī, parlamentārās izmeklēšanas komisijas statusu, pilnvarām un darbības veidu, kā arī citi jautājumi.

Latvijas prokurori un tiesu varas pārstāvji ir vienādās domās, ka nav vajadzīgi grozījumi prokuratūras likumā, kas paredz Saeimai lielāku kontroli pār prokuratūru. Tāpat tiek uzskatīts, ka nav lietderīga Saeimas parlamentāro izmeklēšanas komisiju izmeklēšanas darbību dublēšanās ar prokuratūru.

Tieslietu ministrs Valdis Birkavs klātesošajiem sacīja, ka prokuratūras likuma grozīšana radītu krīzi. Pēc viņa domām, pašreizējais likums ir pietiekami labs, ja nu vienīgi būtu vajadzīga tā pilnveidošana.

Runājot par parlamentārās izmeklēšanas komisijām, Birkavs teica, ka tās ir vajadzīgas, tomēr to darbība nevar būt tāda pati kā prokuratūrai. Viņš pievienojas "Latvijas Ceļa" deputātes Kristiānas Lībanes teiktajam, ka krimināllietas izmeklēšanu varētu sākt komisija, taču tā jāturpina prokuratūrai.

Tieslietu ministrs piebilda, ka jaunā gada un jaunā gadsimta pirmais darāmais darbs ir teikt nē grozījumiem prokuratūras likumā.

Savukārt Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa uzsvēra, ka šobrīd starp prokuratūru un policiju problēmas nav radušās, pretēji atsevišķu cilvēku centieniem. Viņš piebilda, ka domstarpības starp policiju un prokuratūru ir profesionāla rakstura, taču tas ir gluži normāli, jo reizēm citādi nemaz nevarot būt.

Jau ziņots, ka daži politiķi iepriekš izteicās: policija, veicot izmeklēšanu pedofilijas lietā, strādā labāk un profesionālāk nekā prokuratūra.

Rekšņa teica, ka tikai policijai, prokuratūrai un tiesai sadarbojoties ir kopīgs spēks, kam nevajadzētu sadalīties un ļauties sanaidoties.

Valsts policijas priekšnieks arī pauda cerību, ka nākotnē preses un deputātu izteikumu dēļ netiks bojāta policijas un prokuratūras sadarbība.

Visasāk pret prokuratūru diskusijā vērsās Saeimas deputāts Imants Burvis. Viņš pauda nepieciešamību grozīt prokuratūras likumu, kas Saeimai ļautu vairāk kontrolēt prokuratūras darbību.

Kā prokuratūras neprofesionalitātes piemēru Burvis minēja tā sauktās Daugavpils pedofilijas lietas izmeklēšanu, bez pedagoga klātbūtnes konfrontējot cietušos bērnus un aizdomās turamo. Šāds paziņojums sasmīdināja klātesošos prokurorus, kuri vēlreiz deputātam paskaidroja, ka tā tas nav noticis - baumas par šādu gadījumu radušās preses dēļ.

Burvis arī uzsvēra sabiedrības neuzticēšanos prokuratūrai un kritizēja ģenerālprokuroru Jāni Skrastiņu, kurš pedofilijas skandāla sākumā atļāvies pateikt, ka televīzijas raidījuma "Nedēļa" demonstrētais sižets ir falsifikācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!