Foto: LETA
Veselības ministre Ingrīda Circene (V) atcēlusi iepriekšējā ministra Jura Bārzdiņa lēmumu iecelt par apvienotā Nacionālā veselības dienesta direktoru Māri Taubi, jo vēlas uz šo amatu rīkot konkursu, informēja ministrija.

Bārdziņš neilgi pirms jaunās valdības apstiprināšanas iecēla Veselības ekonomikas centra (VEC) direktora pienākumu izpildītāju Taubi par apvienotā Nacionālā veselības dienesta direktoru.

Circene uzskata, ka, lai realizētu labas pārvaldības principu, jaunā dienesta vadītājs jāmeklē atklātā konkursā. Līdz konkursa noslēgumam Māris Taube būs dienesta direktora pienākumu izpildītājs.

"Nav nekāda pamata, lai iestādes vadītāja izvēlei nerīkotu atklātu, uz skaidriem un sabiedrībai izprotamiem kritērijiem balstītu konkursu. It īpaši, ja runa ir par jaunizveidoto Nacionālo veselības dienestu, kurš apvienos tik nozīmīgas veselības nozares funkcijas kā līdzekļu plānošana un administrēšana, pārvaldot nozares budžetu simtiem miljonu latu apjomā. Ja šajā konkursā piedalīsies un vislabākais kandidāts izrādīsies Māris Taube, tad viņam būs iespēja ieņemt šo amatu," norāda Circene.

No 1.novembra darbu sāks Nacionālais veselības dienests, kas būs Veselības norēķinu centra un Veselības ekonomikas centra funkciju, pārvaldes uzdevumu, tiesību, saistību, finanšu līdzekļu, mantas un lietvedības pārņēmējs. Jaunā dienesta galvenās funkcijas būs administrēt veselības aprūpei paredzētos valsts budžeta līdzekļus, slēgt līgumus un norēķināties par sniegtajiem pakalpojumiem, analizēt veselības aprūpes pakalpojumu finanšu un apjoma rādītājus, veikt sabiedrības veselības monitoringu, nodrošināt starptautisko saistību izpildi veselības aprūpes jomā, kā arī nodrošināt zāļu, medicīnisko ierīču un medicīnisko tehnoloģiju kompensācijas sistēmas administrēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!