Leģendārā krievu mūziķa Viktora Coja piemiņas koncertā iegūtos līdzekļus ziedos Preiļu rajona Rudzātu bērnu namam, kurā dzīvo bērni ar garīgās attīstības traucējumiem.
Par to žurnālistus otrdien informēja koncertu atbalstošās Zaļo un Zemnieku savienības pārstāve Ingrīda Ūdre. Viņa pavēstīja, ka koncerta dalībnieki - populārākās Latvijas un Krievijas grupas - nekādu atlīdzību nesaņems un visus ienākumus no pasākuma ziedos bērniem.

Savukārt viens no koncerta dalībniekiem slavenais krievu mūziķis un grupas "Aquarium" līderis Boriss Grebenščikovs (B.G.) aicināja koncerta apmeklētājus ar pietāti un cieņu attiekties pret koncerta mērķi - pieminēt pirms divpadsmit gadiem satiksmes negadījumā Latvijā traģiski bojāgājušo mūziķi.

"Aquarium" līderis atzinās, ka sava muzikālā "krustdēla" mūzikas iespaidā iepazinis krievu mūzikas sacerēšanas kultūru. Kaut arī Coja tēvs bijis korejietis, viņa radītā mūzika B.G. vienmēr būšot krievu mentalitātei atbilstošas kultūras elementa paraugs. "Aquarium" trešdienas koncertā neatskaņos nevienu Coja dziesmu, kaut gan reizēm grupa tās arī spēlē, teica B.G. "Labāk par Viktoru to neizdarīs neviens, turklāt šis nav tas gadījums, kad es vēlētos dziedāt kādu no viņa dziesmām," sacīja B.G.

Turpretī grupas "Prāta vētra" līderis Renārs Kaupers atzinās, ka iecerējis koncertā nodziedāt vienu no Coja populārākajām dziesmām "Aljuminjevije ogurci" ("Alumīnija gurķi"). Kaupers pastāstīja, ka viņa, kā arī pārējo grupas puišu daiļradi Coja mūzika ietekmējusi tikai pēc viņa nāves 1990.gadā. "Mēs esam no tās paaudzes, kas par mūziku nopietni sāka interesēties astoņdesmito gadu beigās, kad Cojs un viņa mūzika Latvijā jau bija leģendām apvīta un tautā ļoti iecienīta," stāstīja Kaupers.

Viņš pauda, ka pirmā iepazīšanās ar Coja mūziku "Prāta vētras" puišiem bijusi ar grupas ģitārista Jāņa Jubalta brāļa Alda starpniecību, kurš fanojot par leģendārā mūziķa garadarbiem. Vēlāk Kauperam bijusi iespēja pabūt Plieņciemā, kur Cojs ar ģimeni atpūtās savas dzīves pēdējās četras vasaras, tur dziedātājs daudz par traģiski bojāgājušo mūziķi uzzinājis no viņa vasaras mītnes kaimiņiem.

Ūdre pastāstīja, ka šobrīd vēl nezinot, vai koncerts kļūs par tradicionālu, ikgadēju pasākumu. "To rādīs laiks," sacīja Ūdre. Viņa arī vēlējās, lai koncerta apmeklētāji neuztvertu šo pasākumu kā priekšvēlēšanu triku. "Koncertu es organizēju, iespaidojoties no savām personīgajām simpātijām pret sava vienaudža daiļradi," teica Ūdre.

No Krievijas atbraukušie mūziķi pauda, ka, visticamāk, nepiedalīsies ceturtdien paredzētajā mūziķim veltītā pieminekļa atklāšanā Talsu - Slokas autoceļa 35.kilometrā, jo līdz atbraukšanas brīdim uz Latviju nav zinājuši par šādu pasākumu un ieplānojuši jau nākamajā rītā pēc koncerta doties atceļā uz Krieviju.

Jau vēstīts, ka Jūrmalā trešdien notiks Coja piemiņas koncerts, kurā piedalīsies populārākās Latvijas un Krievijas grupas - Krievijas grupas "Aquarium", "Krematorij", 7B, "Nogu svelo!", Bi-2 un "Tequilajazzz", kā arī "The Mundane" un "Prāta vētra" no Latvijas.

Leģendārās krievu grupas "Kino" līderis Cojs 1990.gada 15.augustā gāja bojā satiksmes negadījumā Latvijā. Coja fanu klubs Latvijā savācis ziedojumus, lai mūziķa nāves vietā ceļa Talsu - Sloka 35.kilometrā uzstādītu pieminekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!