Dziedāšanas skolotāja Ivonna Šakale pirms pusotra gada, tieši jaunavas Marijas debessbraukšanas dienā, tīrot vannu, zaudējusi balsi, un kopš tā laika vairs nav dziedājusi, raksta “Diena”.
Tagad I.Šakale vēlas saņemt kompensāciju no vannas tīrīšanas līdzekļa ražotājiem – firmas Procter&Gamble. Negadījums noticis, skolotājai tīrot vannu ar dezinficēšanas pulveri “Comet”. “Comet” satur hlorinolu. Lietošanas norādījumos ražotājs brīdina sargāt no pulvera acis un ādu, lietot cimdus un ādu aizsargājošus krēmus. Par iespējamu iedarbību uz elpceļiem nekas nav minēts. Nākamajā rītā I.Šakalei kļuvis slikti, viņa izsaukusi ģimenes ārsti.

Tagad viņa apņēmusies ja ne citādi, tad tiesas ceļā atgūt zaudēto algu Liepājas mūzikas koledžā, jo vairs nav spējusi strādāt pilnu slodzi, maksu par zaudētiem darba līgumiem korī “Lira” un sabiedriskajā organizācijā “Orfejs” (par bērnu dziesmu spēles “Eža Pukšķa zelta zābaciņi” neiestudēšanu), par operas kluba “Renesanse” zaudētiem atcelto koncertu ienākumiem un par iztērētajiem medikamentiem, kopā apmēram 3000 latu, stāsta “Diena”.

“Procter&Gamble” pārstāvis piedāvājis kompensēt I.Šakales veselības zaudējumus. Kā skolotāja pati stāstīja, 1998.gada nogalē uz firmas rēķina viņa pāris nedēļu ārstējusies Stradiņa klīniskajā slimnīcā, toreiz firma samaksājusi arī nelielu summu par medikamentiem.

Ārsti konstatējuši, ka I.Šakalei, pēc viņas vārdiem, cietušas balssaites un “noārdīta rīkles gļotāda līdz kuņģim”, tomēr mediķi nav apstiprinājuši, ka vainojams tieši “Comet”.

Izmainījies ir arī cietušās balss tembrs, pusgadu nav bijis garšas sajūtas, deguns kļuvis jutīgs pret jebkādu kairinājumu, un sarunājoties bez redzama iemesla jāklepo. Agrāk viņai bijusi ļoti laba veselība.

Šī ir pirmā sūdzība par “Comet”, “Dienai” apgalvoja “Procter&Gamble” Latvijas pārstāvniecības sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Estere Roze.

Pārbaudot pulveri, kuru lietoja I.Šakale, specializētajās ASV un Briseles laboratorijās, apliecināts, ka, pareizi lietojot šo produktu, tas ir lietotājam un videi drošs.

Dažādi tīrīšanas un dezinfekcijas līdzekļi satur hlorinolu vai hloru, un tas augstā koncentrācijā var izraisīt arī augšējo elpceļu kairinājumu līdz pat apdegumam un elpošanas orgānu bojājumu.

“Comet” instrukcija nebrīdina par iespējamo elpceļu kairinājumu. Comet informē, ka satur hlorinolu, bet nebrīdina, kāda ir tā koncentrācija. Hlorinolu par dezinfekcijas līdzekli var izmantot ūdens šķīdumā 1—3 procentu koncentrācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!