Foto: LETA
Pārresoru koordinācijas centra koordinētās akadēmiskās vides ekspertu grupa pārtrauc savu darbību uz nenoteiktu laiku, jo tās sadarbības modelis ar valdību nav attaisnojis ieguldītās pūles, portālu "Delfi" informēja grupas pārstāvis asociētais profesors Klāvs Sedlenieks.

"Diemžēl līdz šim ekspertu grupas darbība ievirzījusies gultnē, kurā grupa nevis palīdz valdībai pieņemt informētu lēmumu, bet ekspertu paustie viedokļi paši kļūst par politiskā procesa sastāvdaļu. Ņemot vērā augstāk minēto, ekspertu grupa uzskata, ka pašreizējos apstākļos ir pamatoti tās darbību apturēt uz nenoteiktu laiku," rakstīts paziņojumā medijiem. Vienlaikus ekspertu grupa neizslēdz turpmāku sadarbību.

Ekspertu grupas skatījumā sadarbības modelis ar valdību un tā īstenošana nav bijuši optimāli.

Ekspertu grupa atgādina, ka tā jau 29. jūnijā valdību brīdināja, ka pie jau tolaik paredzami zemā vakcinēto iedzīvotāju īpatsvara un iedzīvotāju aktivitātēm atgriežoties iekštelpās, ir iespējams būtisks un straujš Covid-19 vīrusa infekcijas izplatības pieaugums.

Savukārt 1. oktobrī ekspertu grupa sniedza publisku paziņojumu, ceļot trauksmi par draudīgo situācijas attīstību. Ekspertu grupa izteica aicinājumu iespējami īsā laikā sagatavot Covid-19 izplatību ierobežojošu stingru pasākumu kopumu un Ministru kabinetam to pieņemt pēc iespējas ātrāk oktobra pirmajā nedēļā. Tika sasaukta Krīzes vadības padomes sēde, kuras laikā tās dalībnieki tika informēti par Krīzes vadības padomes sekretariāta sagatavoto ārkārtējās situācijas ieviešanas scenāriju, kas paredzēja stingru ierobežojumu noteikšanu uz trijām nedēļām visiem valsts iedzīvotājiem.

Ekspertu grupa atbalstīja šo scenāriju ar nelieliem ieteikumiem. Taču valdība lēma par mazāk stingriem ierobežojumiem, vienlaikus būtiskus ierobežojumus nosakot tikai tiem iedzīvotājiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai nav to pārslimojuši.

Ekspertu grupa respektē Ministru kabineta tiesības pieņemt šādu lēmumu, taču izsaka "nopietnas bažas par to, ka plānotā rīcība nenovērsīs slimnīcu pārslodzi un tāpēc valdībai jau tagad būtu jālemj par potenciālo rīcību varbūtējā krīzes eskalācijas gadījumā, un jāinformē sabiedrība par šo lēmumu".

Akadēmiskās vides ekspertu grupa tika izveidota pēc Pārresoru koordinācijas centra ieteikuma un tam sekojoša Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) biroja uzdevuma šā gada martā.

Ekspertu grupa darbojās uz brīvprātīgas un neatalgotas līdzdalības principa. Tās mērķis bija sniegt atbalstu valdībai lēmumu pieņemšanas procesā, izvērtējot ar Covid-19 saistītos topošos lēmumus. Ekspertu grupas darbība praktiski izpaudās, vērtējot Starpinstitūciju koordinācijas vadības grupas sagatavotos valdības rīcības scenārijus, tai skaitā novērtējot šo scenāriju ietekmi uz Covid-19 izplatību, sabiedrības uzvedību, kā arī sekas sabiedrībai un tautsaimniecībai.

Ekspertu grupas dalībnieki ir: Ģirts Briģis, Elīna Dimiņa, Anda Ķīvīte-Urtāne, Ludmila Vīksna, Ivars Austers, Klāvs Sedlenieks, Inta Mieriņa, Inese Šūpule, Ingūna Elere, Zigurds Zaķis, Andris Šuvajevs, Baiba Bela, Baiba Martinsone, Feliciāna Rajevska, Ņikita Bezborodovs, Mārtiņš Āboliņš, Gundars Bērziņš, Kārlis Vilerts.

Ziņots, ka, lai apturētu straujo Covid-19 izplatību un veselības nozares pārslodzi, kā arī mazinātu novēršamo mirstību, vienlaikus nodrošinot svarīgu valsts funkciju un pakalpojumu nepārtrauktību, pirmdien, 11. oktobrī, spēkā stājas ārkārtējā situācija, kas būs spēkā trīs mēnešus – līdz 2022. gada 11. janvārim, piektdien, 8. oktobrī nolēma Ministru kabinets (MK).

Vairāk par valdības lemto var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!