Foto: LETA

Pieaugot Lielbritānijas Covid-19 paveida izplatībai Latvijā, četru līdz sešu nedēļu laikā varētu trīskāršoties stacionāros esošo pacientu skaits, otrdien, 23. februārī, valdības sēdē atklāja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga.

Ja šobrīd stacionēti ir aptuveni 850 pacienti, tad, skaitlim trīskāršojoties, tie tuvotos 3000 pacientiem, kas būtu divreiz vairāk nekā janvārī, kas līdz šim bija lielākais saslimstības "pīķis", skaidroja Heiberga.

Viņa atgādināja, ka šobrīd kopumā ir pārprofilētas 1500 gultasvietas Covid-19 pacientiem, kā arī nozare kopš 10. decembra ir ārkārtas medicīniskajā situācijā.

"Šis izaicinājums, ko radītu jaunais celms pret mūsu kapacitātēm būtu ļoti, ļoti sarežģīts," uzsvēra Heiberga.

Tāpat viņa atgādināja, ka Covid-19 stacionāri nav mainījušies kopš februāra sākuma – šobrīd Covid-19 pacientu stacionēšanu nodrošina 17 stacionāri. Heiberga atklāja, ka Covid-19 pacientiem pārprofilēto gultu noslodze turpina samazināties jau otro nedēļu.

Šobrīd gultu noslodze ir ap 60%, salīdzinot ar to, ka ap gadumiju tā bija ap 90%. Intensīvās terapijas nodaļās proporcija ir tāda, ka no trim pacientiem viens ir Covid-19 pacients.

Zemākā slimnīcu noslodze ir Kurzemes reģionā, savukārt augstākā – Vidzemē, vairāk Jēkabpils rajonā.

Tāpat Heiberga norādīja, ka atsevišķos profilos slimnieku uzņemšana ir traucēta trīs slimnīcās. Kuldīgas slimnīcā no 9. februāra netiek nodrošināti endoskopijas izmeklējums, Krāslavas slimnīcā kopš 12. februāra netiek uzņemti internā profila pacienti, kā arī Ogres rajona slimnīcā kopš 21. februāra netiek uzņemti terapeitiskā un neiroloģiskā profila pacienti.

Pēdējā diennaktī veikti 12 678 Covid-19 testi, reģistrēti 669 jauni saslimšanas gadījumi, bet 24 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!