Foto: F64

Aizvadītajā nedēļā, no 26. septembra līdz 2. oktobrim, Latvijā par 7,7 % samazinājies jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, tomēr par 32% pieaudzis pacientu skaits stacionāros, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Kā ziņo SPKC, aizvadītajā nedēļā kopā reģistrēti 7816 jauni Covid-19 gadījumi. Infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) 0,98 norāda uz lēnāku infekcijas slimības izplatīšanos sabiedrībā salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

Iepriekšējās nedēļas laikā pieauga Covid-19 gadījumu skaits vecuma grupā 50+ gadi. Savukārt ievērojama saslimstības samazināšanās novērojama bērniem un pusaudžiem vecumā grupās no 0 līdz 9 gadiem un no 10 līdz 19 gadiem. Reģionālajā sadalījumā jaunatklāto gadījumu skaita pieaugums konstatēts tikai Vidzemē un Zemgalē, kamēr citos reģionos saslimstības izplatība ir mazinājusies.

Eiropas Savienības valstīs kopumā šobrīd vērojams jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaita pieaugums.

SPKC vērš uzmanību, ka, līdzīgi kā katru rudeni, turpmākajās nedēļās palielināsies saslimstība ar augšējo elpceļu infekcijas slimībām, tādēļ būtiski vecākiem būt atbildīgiem un slimības simptomu gadījumā – ja ir klepus, iesnas, kakla sāpes, paaugstināta temperatūra u.tml. – nevest bērnu uz izglītības iestādi, bet atstāt mājās un sazināties ar ģimenes ārstu.

Centrā atgādina, ka vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir vakcinācija, īpaši visiem hronisko slimību pacientiem, senioriem, bērniem un grūtniecēm un tiem, kuriem plānots saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, piemēram, plānveida operācijas vai ārstēšanās stacionārā ārstniecības iestādē. Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt kopā.

Pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos.

Jau ziņots, ka aizvadītajās trīs diennaktīs Latvijā veikti 8019 Covid-19 izmeklējumi, reģistrēts 2231 jauns inficēšanās gadījums, bet ziņots par četriem mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!