Foto: DELFI

Līdz šim Latvijā seši britu Covid-19 paveida gadījumi konstatēti Rīgā, bet pa vienam – Daugavpilī, Rēzeknē, Balvos, Varakļānos, Dobeles novadā, ceturtdien Ministru kabineta sēdē, ziņojot par aktuālo epidemioloģisko situāciju, sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Atkārtoti izanalizējot informāciju par cilvēkiem, kuriem saslimšanas gadījums bija saistīts ar britu Covid-19 paveidu, no iepriekš ziņotajiem astoņiem gadījumiem, divi bija inficējušies ārzemēs – viens Lielbritānijā un viens Zviedrijā.

Kā skaidroja Perevoščikovs, seši cilvēki inficējušies Latvijā un nav bijuši kontaktā ar cilvēkiem, kuri atbraukuši no ārzemēm, tāpēc viņš secina, ka tā bijusi vietējā transmisija.

Viņš atzīmēja, ka viens no gadījumiem saistīts ar uzliesmojumu pirmsskolas izglītības iestādē, kur kopumā saslima 15 cilvēki. Parasti bijusi redzama zināma atšķirība attiecībā starp darbiniekiem un bērniem, jo vairāk slimoja darbinieki nekā bērni, bet šajā gadījumā saslimuši astoņi pieaugušie un septiņi bērni, situāciju raksturoja epidemiologs.

Kā norādīja Perevoščikovs, viens gadījums pārsteidzis pat ārstus un epidemiologus, ka vīruss pie nenozīmīgiem kontaktiem starp ģimenēm izplatījies trīs mājsaimniecībās.

Septiņu dienu skatījumā Latvijā saslimstībai ir novērots pieaugums par 5,5%, informēja Perevoščikovs.

Viņš sacīja, ka pēc vairāku nedēļu sarukuma patlaban epidemioloģiskā situācija Latvijā atkal pasliktinājusies, jo pieaudzis Covid-19 gadījumu skaits septiņu dienu periodā. Patlaban dati vairs neliecina par samazinājumu, piemēram, trešdien tika novērots septiņu dienu gadījumu skaita pieaugums par 0,4%. Arī 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pēdējo dienu laikā sarūk nebūtiski, sacīja epidemiologs.

Tāpat Perevoščikovs skaidroja, ka nedēļas laikā Latvijā tiek sekvenēti ap 100 Covid-19 paraugiem, lai noteiktu, vai tajos ir Lielbritānijas Covid-19 paveids. Testi tiek atlasīti pēc nejaušības principa un apstrādāti laboratorijā, ņemot vērā, lai būtu vienmērīgs ģeogrāfiskais segums.

Viņš papildināja, ka būs sadarbība ar Vācijas laboratoriju, lai paceltu kapacitāti, jo šobrīd tiek sekvenēti 1,8% no kopējiem Covid-19 testiem.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sēdē uzsvēra, ka situācija kaimiņvalstīs ir strauji pasliktinājusies – trešdien pozitīvo testu īpatsvars Igaunijā bijis 23,4%. Tiesa, Igaunijā bija veikti vien nepilni 5000 testu.

Tāpat viņš piebilda, ka valdībā ir apstiprināts finansējums testēšanas kapacitātes celšanai, kas iekļauj arī sekvenēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!