Foto: LETA
Covid-19 izplatība nedēļas laikā pieaugusi par 12%, un dienā vidēji konstatēti 980 saslimšanas gadījumi, preses konferencē par papildu prasībām ieceļošanai Latvijā un starptautiskajos pārvadājumos sacīja Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Jurijs Perevoščikovs.

Atklāto gadījumu skaita pieaugums saistāms ar veikto testu skaita palielinājumu - vidējais testu skaits nedēļas laikā pieaudzis par 29,6%, kas nozīmē, ka ik dienas vidēji tiek veikti vairāk nekā 10,4 testu.

Vidējais pozitīvo testu īpatsvars 7 dienu laikā bijis 9,4%, kas ir nedaudz mazāk nekā iepriekšējā nedēļā, kad tas bija 10,8%.

Ierobežojumi oktobrī un nākamajos mēnešos vairākās ES valstīs ir devuši savu efektu un samazinājies saslimušo skaits, viņš uzsvēra, piebilstot, ka Latvijā aizvien vērojama saslimstības pieauguma tendence, savukārt citās ES valstīs situācija ir stabila vai saslimstības gadījumu skaits sarūk.

Tomēr ES parādījušies jauni draudi, kādēļ pieņemti lēmumi par jauniem ierobežojumiem, nosakot, ka pirms ieceļošanas Latvijā jāuzrāda negatīvs tests, kas veikts ne vēlāk kā 72 stundas pirms izceļošanas.

Lielbritānijā un Īrijā decembrī ļoti strauji pieaudzis inficēto cilvēku un nāves gadījumu skaits, un situācija aizvien ir ļoti nelabvēlīga, tādēļ valstī ieviesti plašāki ierobežojumi. Tas saistīts ar jaunā Covid-19 paveida izplatību valstīs. Jaunajam paveidam ir lielāka infekciozitāte, tādēļ daudzas valstis uz laiku atcēla vai ierobežoja satiksmi ar šīm valstīm. .

Jauna vīrusa celma izplatīšanās, protams, nenotiek zibenīgi, uzsver Perevoščikovs. Lielbritānijā pirmais gadījums tika konstatēts septembrī, bet plašāka izplatība vērojama decembrī. Nozīme ir ierobežojumiem, jo mazāk ir pasākumu, jo lēnāka ir vīrusa izplatīšanās.

SPKC atzīst, ka pie jauniem celmiem sākotnējie pasākumi, ceļojumu kontroles pasākumi, var dot efektu, tie gan nevar novērst starptautisko izplatīšanos, bet bremzēt vīrusa izplatīšanos.

"Arī patlaban pieņemts lēmums, ka ieceļotājiem 72 stundas pirms izlidošanas jāveic testi, pirms viņi dodas ceļojumā. Kāpēc pirms, nevis pēc tam? Tas domāts tādēļ, lai tas būtu droši arī citiem pasažieriem, kuri ceļo kopā ar viņiem," skaidro Perevoščikovs.

Viņš uzsver, ka būtiski veikt testu 72 stundas pirms izceļošanas, jo tieši datums, kad cilvēks nodod materiālu testēšanai, ir nozīmīgs.

Bieži tiek uzdots jautājums, ja cilvēks izgājis testu un tas ir negatīvs, vai viņš var darīt ko grib, un vai viņš tiek uzskatīts par bīstamu, taču Perevoščikovs uzsver, ka vīrusa inkubācijas periods ir 14 dienas, tādēļ svarīgi ievērot arī pašizolāciju, lai brīdī, ja simptomi parādās vēlāk un vēlāk nodots tests uzrāda pozitīvu rezultātu, cilvēks atrastos konkrētā vietā un vīruss neizplatītos tālāk.

Jau ziņots, ka, lai pasargātu no vīrusa ievešanas, tiek noteikts, ka ieceļojot Latvijā, jābūt apliecinājumam par negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Tests jāveic ne agrāk kā 72 stundas pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī vai pirms Latvijas robežas šķērsošanas individuāli, piemēram, ar autotransportu.

Apliecinājums par negatīvu testu (testa rezultāts, ārsta izziņa, izziņa par antivielu esamību vai cits medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nav infekcioza) ir jāuzrāda pārvadātājam, piemēram, lidsabiedrībai, pretējā gadījumā personai tiks atteikta iekāpšana.

Ieceļojot Latvijā ar privāto automašīnu, atzīmei par negatīvu testa rezultātu ir jābūt aizpildītajā "Covidpass.lv" anketā. Šīs prasības izpildi izlases kārtībā pārbaudīs Valsts robežsardze vai Valsts policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!