Foto: LETA

Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) secinājis, ka no 280 kopumā 15 Covid-19 gadījumos nav nosakāma epidemioloģiskā ķēde, proti, nav iespējams izsekot, kā inficēšanās varēja notikt, liecina centra informācija. "Neizsekojami gadījumi diemžēl ir tendence visā pasaulē," portālam "Delfi" norādīja SPKC sabiedrisko attiecību pārstāve Ilze Arāja.

SPKC arī noskaidrojis, ka visbiežāk jaunā koronovīrusa izraisītā saslimšana Covid-19 apstiprināta iedzīvotājiem, kuri atgriezušies no ārvalstīm, savukārt otra lielākā grupa ir viņu kontaktpersonas.

Vēl arī ir gadījumi, kuros inficēšanās apstākļi nav izsekojami un kas liecina par vietējo Covid-19 transmisiju sabiedrībā, un gadījumi, kur epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās, portālam "Delfi" stāstīja SPKC pārstāve Arāja.

Līdz šīs nedēļas otrdienai visi saslimšanas gadījumi ar Covid-19 Latvijā bija epidemioloģiski izsekojami, tie bija saistīti vai nu ar ceļošanu vai arī saslimušie bija kontaktējušies ar jau zināmajiem Covid-19 slimniekiem vai personām, kuras atgriezušas no ceļojuma, vēstīja epidemiologi.

Otrdien SPKC epidemiologi, veicot reģistrēto Covid-19 gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu, konstatēja, ka pieci saslimušie nevar norādīt, ka bijuši ārzemēs vai viņiem ir bijis kontakts ar apstiprinātu Covid-19 saslimušo vai personu, kura bijusi ārzemēs, līdz ar to nav nosakāma epidemioloģiskā ķēde.

Tas nozīmē, ka Latvijā tiek konstatēti pirmie Covid-19 gadījumi, kas saistīti ar vietējo jaunā koronavīrusa transmisiju sabiedrībā, trešdien ziņoja SPKC.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī veikti 1089 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, bet saslimšana apstiprināta 36 cilvēkiem.

Latvijā kopā veikti 11702 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 280 personām. 21 pacients stacionēts ar vieglu slimības gaitu, vēsta SPKC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!