Foto: DELFI
Izstrādājot elektronisko tautas skaitīšanas sistēmu, Centrālā statistikas pārvalde (CSP) nav saskatījusi risku iespējā autorizēties sistēmā ar pases numuru un personas kodu, kas rezultātā ļāva jebkuram izmantot publiski pieejamus personas kodus un pases numurus, lai brīvi piekļūtu sistēmā jau ievadītajiem datiem. Pēc portāla "Delfi" atklātās iespējas brīvi apskatīt aizsargājamos datus CSP sola slēgt pieeju jau aizpildītajām anketām.

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vadītājas vietnieks, atbildīgais par tehniskajiem jautājumiem tautas skatīšanai internetā Norberts Tālers portālam "Delfi" skaidroja, ka autorizējoties norādīt personas kodus un pases numurus bija vienīgais veids, kā padarīt interneta anketas pieejamas pēc iespējas plašākam iedzīvotāju lokam.

"Sistēmas izstrādes laikā tika domāts par sistēmas drošību kopumā, bet, slēdzot dažādus līgumus un vienošanās, tā ir savstarpējā uzticēšanās, ka dati netiek nodoti un lietoti nekur tālāk. Cilvēki, kas ievēro likumus tā nedara. Vai tas nozīmē, ka nevaram nevienam uzticēties?" norāda Tālers.

"Mums Latvijā nav nevienas citas unikālās personas identifikācijas kā vien personas kods un pases numurs. Citās Eiropas valstīs visiem iedzīvotājiem ir sociālās apdrošināšanas numurs vai citas identifikācijas, mums nekā tāda nav," norāda Tālers.

Tālers arī atzīst, ka pārvalde nevar cīnīties ar likumpārkāpējiem, kas izmanto tautas skaitīšanas elektronisko sistēmu nelikumībām.

Portāla "Delfi" eksperiments pierādīja, ka, zinot pases numuru un personas kodu, kuri ir pieejami, piemēram, līzinga līgumos, kredītu līgumos, īres līgumos un citā informācijā, var piekļūt tautas skaitīšanas interneta anketai, ja persona tādu ir aizpildījusi. Tas savukārt ļauj apskatīt personas aizsargājamos datus, par kuru drošību ir atbildīgs datu bāzes uzturētājs.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (V), kura padotībā ir Centrālā statistikas pārvalde, uzsver, ka datiem jābūt drošībā, un tā ir CSP un arī citu datu bāžu uzturētāju atbildība, portālu "Delfi" informēja ministra preses sekretāre Elīna Bīviņa. Plašākus komentārus par situāciju ministra pārstāve nesniedza.

Lai novērstu iespēju jebkuram brīvi piekļūt personu datiem, CSP trešdien solīja slēgt pieeju visām aizpildītajām anketām. Tas gan radīs papildu darbu pārvaldei, anketas apkopojot. "Tas radīs papildus netiešas izmaksas, bet papildus budžetu pārvalde neprasīs," norāda Tālers.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka elektroniskā tautas skaitīšanas sistēma šobrīd ļauj viegli iegūt datus par tajā reģistrētajām personām, ja ir zināms personas kods un pases numurs. Savukārt šie dati nereti ir brīvi pieejami, tostarp internetā, jo cilvēki tos uzrāda, piemēram, dažādos līgumos, tāpat, piemēram, valsts notāra lēmumi tiek publiskoti ar personas datiem.

Portāls "Delfi" eksperimentā pārliecinājās - atrodot internetā personas pases numuru un kodu, var ne tikai apskatīties visus tautas skaitīšanā iegūtos privātos datus par cilvēku, bet arī tos labot.

Pēc "Delfi" atklājuma CSP nolēma liegt pieeju jau aizpildītajām tautas skaitīšanas anketām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!