Pasaules Dabas Fonds saņēmis atbildes no 21 Latvijas Eiropas Parlamenta deputātu kandidāta un viedokli no vienas politiskās apvienības par viņu rīcību vides interešu aizstāvībā ievēlēšanās gadījumā Eiropas Parlamentā, pārsvarā deputātu kandidāti pauda loti pozitīvu attieksmi pret vides jautājumiem.

Pasaules Dabas Fonds aptaujā uzdeva jautājumus par pieciem īpaši svarīgiem jautājumu blokiem, kurus būs jārisina jaunajam Eiropas Parlamentam – klimata pārmaiņas, ES budžeta prioritātes un subsīdiju politikas, jūras pārvaldība, bioloģiskā daudzveidība un dabas resursu ilgspējīga izmantošana. Katrs no jautājumiem iekļāva situācijas aprakstu un atbilžu variantus.

Tie Eiropas Parlamenta deputātu kandidāti, kuri atsaucās Pasaules Dabas Fonda aptaujai, pārsvarā pauda loti pozitīvu attieksmi pret vides problēmām un to risinājumiem. Kandidāti tiecās atbalstīt ilgspējīgu politiku un galvenokārt atzinuši savos komentāros un atbildēs, ka cīnīsies par idejām, kas sabalansē vides, ekonomikas un sociālos aspektus.

Gandrīz viennozīmīgs atbalsts no aptaujātiem deputātu kandidātiem pēc atbilžu un komentāru apkopojuma ir šādos jautājumos: rīcība pret klimata krīzi, ES atbalsta saskaņošana ar vides prioritātēm, bioloģiskās daudzveidības aizsardzības un atjaunošanas jautājumu integrācija dažādu sektoru politikās, saldūdens krājumu apsaimniekošana, ilgspējīga patēriņa veicināšana, nelikumīgu darījumu ar koksni izskaušana, Baltijas jūras atbildīga pārvaldība.

Viennozīmīgas pārliecības deputātu kandidātiem nav ES budžeta reformu jautājumos, kur Pasaules Dabas Fonda ierosinājums ir atcelt ES subsīdijas darbībām, kas kaitē mūsu videi, un nodrošinātu, ka viss ES finansējums atbilst ilgspējīgas attīstības mērķiem, ieskaitot investīcijas tīru tehnoloģiju attīstībai.

Politiskā apvienība „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK nav atbildējusi uz aptaujas jautājumiem, bet apvienības priekšsēdētājs R.Zīle ir atsūtījis apvienības viedokli, kur norādījis, ka apvienības primārais uzdevums Eiropas Parlamentā būtu Latvijas interešu ievērošana un no šā aspekta tiks izvērtēts katru balsojums. Vienlaikus katrs jautājums tiks izvērtēts ne tikai no ietekmes uz vidi, bet arī no sociālajiem un ekonomiskajiem aspektiem.

Aptaujas anketas aizpildījuši, atbildes un komentārus sniedzot: A.Buša (JL), I.Lāce (JL), I.Circene (JL), M.Zemītis (ETP), E.Visockis (KDS), L.S.Līmane (KDS), Z.Rozenberga (KDS), Ē.Flaumanis (LPP/LC), J.Kanels (LPP/LC), M.Artiņš (LPP/LC), A.Lejiņš (LSDSP), E.Labanovskis (LSDSP), G.Vanags (LSDSP), L.Neilande (LSDSP), S.Millere (LSDSP), P.Zilgalvis (PS), S.Kalniete (PS), G.Ostrovskis (SCP), V.Spolītis (SCP), G.Romonovskis (SCP), I.Naumane (SCP), M.Dzelzkalēja (SCP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!