Foto: Dabas aizsardzības pārvalde

Valsts vides inspektori, apsekojot dabas liegumu "Pāces pļavas" Dundagas novadā, pieķēruši maluzvejnieku, kurš nelikumīgi bija ieguvis 127 upes nēģus, portāls "Delfi" uzzināja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).

Aizturot pārkāpēju, viņš izmetis spaini ar nēģiem un aizmucis. DAP norāda, ka par laimi, nēģi bija tikko iegūti un vēl dzīvotspējīgi, tādēļ tika atlaisti atpakaļ upē.

Pārvaldē skaidro, ka upes nēģis ir ierobežoti izmantojama īpaši aizsargājama ūdensdzīvnieku suga, kuras ieguve Pāces upē ir aizliegta. Turklāt patlaban dabā norisinās nēģu nārsts. Iznērsto ikru skaitu samazina ne tikai nārstojošu upes nēģu ieguve, bet arī cilvēku pārvietošanās ar kājām pa nārsta vietām, jo tādējādi tiek bojāti apaugļotie ikri.

Lietas materiāli nodoti Valsts policijai. Nēģu zvejas lieguma laikā sods par katru nelikumīgi iegūto nēģi ir 40 eiro.

Upes nēģis ir Eiropas nozīmes īpaši aizsargājama suga. Latvijā tai ir īpaši aizsargājamas ierobežoti izmantojamas sugas statuss. Šī apaļmutnieku suga vairāk apdraudēta ir Baltijas jūras dienvidu un dienvidrietumu daļā. Mazāk apdraudētas ir jūras ziemeļu daļas populācijas, tāpēc tādās valstīs, kā, piemēram, Latvijā, Zviedrijā, Somijā joprojām upes nēģus var zvejot.

Nēģis ir nozīmīgs Latvijas iekšējo ūdeņu zvejas objekts, tāpēc kopš 1960. gada tiek mākslīgi pavairots, ielaižot uz nārstu upēs virs aizsprostiem, bet 80. gados uzsākta arī to kāpuru ielaišana upēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!