Pirmdien daļa AS "Falck apsargs" ("Falck") darbinieku rīko streiku, vēršot uzmanību uz uzņēmuma vadības slikto attieksmi pret darbiniekiem un zemajām algām, pirmdien žurnālistiem sacīja streika komitejas priekšsēdētājs un Apsardzes darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Valērijs Štamers.
Apsardzes darbinieki prasa algas pielikumu 100% apmērā. Savukārt apsardzes firmas vadība norāda, ka pašreizējais strādājošo atalgojums atbilst vidējai darba samaksai valstī un, analizējot ekonomisko situāciju, kompānija uzskata par neiespējamu izpildīt arodbiedrības prasību par 100% atalgojuma pieaugumu.

Savukārt gada laikā kompānijas darbinieku alga palielinājušas vidēji par 15%-30%, uzsver apsardzes firmas vadība. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs norāda, ka "Uzņēmums allaž reaģē atbilstoši situācijai valstī un pieaugošajiem inflācijas rādītājiem."

Zālītis piebilst, ka diemžēl šobrīd darba ņēmējs situāciju analizē, ņemot vērā darbinieku deficīta problēmu un pelnošāko nozaru atalgojumu (piemēram, būvniecības tirgu.

Uzņēmuma vadība uzsver - jāņem vērā, ka atalgojumu nevar vērtēt kā vienu atsevišķu vienību. To ietekmē virkne faktoru un tikai rūpīga ekonomiska analīze ļauj veidot pakāpenisku algas palielinājumu. "Falck" esot nemitīgi analizējis darbinieku algas un reaģējis atbilstoši situācijai valstī, pieaugošajai inflācijai.

Zālītis gan norāda, ka apsardzes bizness Latvijā nevar lepoties ar godīgu konkurenci, līdz ar to tas arī ir viens no faktoriem, kas ietekmē darbinieka atalgojumu.

"Mēs esam viens no retajiem uzņēmumiem apsardzes biznesā, kas par katru darbinieku maksā visus nodokļus un nodrošina sociālās garantijas. Ir kompānijas, kuras var atļauties piedāvāt lētāku fizisko apsardzi tikai tāpēc, ka apiet valsts noteikto nodokļu apjomu. Pašreizējā situācija iezīmē sekas, kas radušās ilgstošā valsts nespējā risināt t.s. "aplokšņu algu" izkaušanu," uzskata Zālītis.

Tomēr arodbiedrībā ir šķelšanās, liecina arodbiedrības un uzņēmuma vadības pārstāvju teiktais. Lielākā daļa uzņēmuma darbinieku streikam nav pievienojušies.

Uzņēmuma darbinieki ir izveidojuši arodbiedrību, kas ir iesniegusi Ministru kabinetam un Valsts darba inspekcijai sūdzību par "Falck" vadības attieksmi pret darbiniekiem un zemajām algām, sacīja Štamers.

Sūdzību parakstījuši 84 apsardzes darbinieki, tai skaitā 56 no operatīvā dienesta, kas ikdienā reaģē uz klientu izsaukumiem. Patlaban streika komitejas rīcībā nav informācijas par iespējamo streiklaužu skaitu.

"Šie cilvēki ir parakstījuši vēstuli, un no streika viņi var atteikties tikai ar rakstisku iesniegumu," sacīja Štamers, norādot, ka iespējamie streiklauži tikšot sūdzēti tiesā.

Pagājušajā nedēļā "Falck" darbinieki izteica neuzticību arodbiedrības priekšsēdētājam, paziņoja, ka streiks jāatceļ un cilvēki uz to neieradīsies, sacīja Apsardzes darbinieku arodbiedrības valdes locekle Vineta Bērziņa, norādot, ka neuzticības iemesls ir Štamera neinformēšana par došanos atvaļinājumā, sākot ar rītdienu, 20.martu.

Bērziņa norādīja, ka tuvākajā laikā tiks lemts par jaunas arodbiedrības dibināšanu, jo pašreizējā organizācija nav juridiski pareizi noformēta.

Tomēr Rīgas reģionālās Valsts darba inspekcijas galvenais valsts inspektors Antons Lazdāns atzina, ka streiks ir likumīgs.

Uzņēmumā ir problēmas ar operatīvo darbinieku darba laika uzskaiti un Valsts darba inspekcija šo problēmu risinās pārrunās ar uzņēmuma vadību, sacīja Lazdāns.

"Mūsu uzņēmuma darbiniekiem vienmēr bijušas par 5%-10% lielākas algas nekā industrijā, un pagājušajā gadā mūsu uzņēmumā vidējais algu pieaugums bija 15%-30%," sacīja AS "Falck apsargs" valdes priekšsēdētājs Edgars Zālītis. "Ja mēs šīs prasības apmierinātu, vairākiem streikotājiem algas pārsniegtu Saeimas deputātu atalgojumu."

Uzņēmumā strādā vairāk nekā 1500 darbinieki un sūdzību parakstījusi ir tikai neliela daļa no viņiem, līdz ar to streiks nav uzskatāms par nozīmīgu, sacīja Zālītis. Vēlme saņemt lielāku atalgojumu par padarīto darbu bijusi vienmēr un visiem.

"Šobrīd darba ņēmējs situāciju analizē, ņemot vērā darbinieku deficīta problēmu un pelnošāko nozaru atalgojumu, piemēram, būvniecības tirgu, un visiem darbiniekiem nav izpratnes par reālo ekonomisko situāciju valstī," sacīja Zālītis. "Tāpat trūkst novērtējuma par uzņēmuma godprātīgi maksātajiem nodokļiem un piešķirtajām sociālajām garantijām, tāpēc saņemam asu spiedienu pieņemt nepārdomātu, uzņēmuma darbību apdraudošu lēmumu."

"Falck" ir viens no retajiem uzņēmumiem apsardzes biznesā, kas par katru darbinieku maksā visus nodokļus un nodrošina sociālās garantijas, sacīja Zālītis. Pašreizējā situācija iezīmē sekas tam, ka valsts nav spējusi izskaust "aplokšņu algas".

"Daudz apsargu ir iebiedēti, ka tiks atlaisti no darba, ja ies uz šādu streiku. Mūsu algas ir pat mazākas nekā apkopējām, apsargi strādā pa 400 stundām mēnesī, bet par virsstundām netiek maksāts pilnā apmērā. Turklāt uzņēmuma vadība nevēlas ar arodbiedrību noslēgt koplīgumu," iepriekš sacīja uzņēmuma pārstāvis Ivars Kanbergs.

Uzņēmumā jau darbojas inkasentu arodbiedrība, līdz ar to vadība neredz šķēršļus sekmīgai sadarbībai ar jaunu darbinieku arodbiedrību, uzsvēra Zālītis.

"Falck apsargs" ir pasaulē lielākās drošības risinājumu kompānijas AS "Group4 Securicor" meitasuzņēmums. Patlaban "Group4 Seruricor" darbojas vairāk nekā 100 valstīs, nodarbinot 430 000 cilvēku, tā gada apgrozījums pārsniedz četrus miljardus latu.

AS "Falck apsargs" pagājušā gada apgrozījums pārsniedza desmit miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!