Ceturtdien 22.decembrī Francijas enerģētikas uzņēmuma “Dalkia Group” uzņēmums “Dalkia City Heat” nosūtījis vēstuli Tieslietu ministrei Solvitai Āboltiņai, kurā lūdz kliedēt bažas par iespējamo stratēģiskā investora diskrimināciju Latvijā.
“Mēs zinām savas tiesības, kas ir noteiktas Latvijas valsts likumos. Patlaban, mums ir pamats domāt, ka Latvijas valdība tās grasās pārkāpt“, pauž “Dalkia“ pārstāvis Guntars Kokorevičs pēc iepazīšanās ar Ekonomikas ministrijas sagatavoto “Rīgas siltuma“ privatizācijas atteikuma projektu.

“Mēs vēlamies saprast valdības pozīcijas maiņu, ar ko tā ir pamatota? Vēl pavisam nesen – 13.septembrī, valdība lēma par valstij piederošo RS akciju pārdošanu. Mēs vēlamies dzirdēt no Tieslietu ministres, kas kopš tā laika ir mainījies,“ neizpratni pauž Kokorevičs.

Tieslietu ministres preses sekretārs Sandris Sabajevs apstiprināja, ka vēstule ir saņemta un informēja, ka atbilde tiks sniegta likumā paredzētajā kārtībā, "cik nu tas ir mūsu kompetencē". Sabajevs paskaidroja, ka plašākus komentārus pagaidām nesniegs.

Vēstulē un tai pievienotajos dokumentos “Dalkia” informējusi Āboltiņu par 15.septembrī iesniegtā RS privatizācijas ierosinājuma tiesisko pamatojumu un privatizācijas soļu hronoloģiju. Tādējādi “Dalkia“ cer, ka ministrei būs iespēja pārliecināties par “Dalkia“ rīcības atbilstību Latvijas likumu prasībām, kā arī par uzņēmuma labo gribu, veidojot caurskatāmu un atklātu dialogu ar valdību un Rīgas pašvaldību.

““Dalkia”, iegādājoties 2% RS akciju, ir uzticējusies Latvijai, jo uzskatīja to par investīcijām drošu valsti. “Dalkia” savā rīcībā ir konsekventi ievērojusi Latvijas Republikas likumdošanu, starpvalstu līgumus un Ministru kabineta noteikumus, kā arī paļāvusies uz valdošās koalīcijas partiju parakstīto valdības deklarāciju. Uzņēmums ļoti savlaicīgi, ilgi pirms ierosinājuma iesniegšanas Privatizācijas aģentūrā, ir informējis gan valsts, gan Rīgas pašvaldības augstākās amatpersonas par veiktajām investīcijām un nodomu piedalīties RS privatizācijā,” uzsver “Dalkia” pārstāvis Kokorevičs.

Decembra sākumā Rīgā ieradās “Dalkia” vadība un iesniedza Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim un Ekonomikas ministram Krišjānim Kariņam priekšlikumus un garantijas saistībā ar RS pārvaldīšanu un Rīgas siltumapgādes attīstību.

Izstrādātājā piedāvājumā “Dalkia” apliecināja gatavību uzņemties saistības un sniegt gan finansiālas, gan juridiskas garantijas LR valdībai un Rīgas domei, lai nodrošinātu Rīgas iedzīvotāju interesēm atbilstošu RS pārvaldi, viszemākā iespējamā tarifa saglabāšanu un iespēju saņemt jaunus un kvalitatīvus pakalpojumus.

Pēc tikšanās ar premjeru “Dalkia“ piedāvājumu nosūtīja arī Rīgas domes mēram un vicemēriem, piedāvājot garantijas RS turpmākai pārvaldībai atbilstoši rīdzinieku interesēm. “Dalkia“ lūdza Rīgas domi līdz 30.decembrim noformulēt Pilsētas domes prasības un kritērijus siltumapgādes funkciju īstenotājam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!