Foto: DELFI
Valsts darba inspekcija (VDI) pārbaudīs uzņēmumus, kas citiem uzņēmumiem piedāvā sakārtot darba aizsardzības jautājumus, portālu "Delfi" informēja VDI pārstāvis Aivis Vincevs.

Inspekcijā norāda, ka šobrīd Latvijā ir 33 kompetentās institūcijas, kuras piedāvā darba devējiem izmantot ārpakalpojumu darba aizsardzības jautājumu sakārtošanai.

Normatīvo aktu prasības kompetentajām institūcijām Latvijā ir spēkā jau kopš 2006. gada, kas nozīmē, ka pakalpojumu sniedzēji ir uzkrājuši pieredzi un viņiem jāspēj darba devējiem sniegt kvalitatīvus pakalpojumus, kas ļautu attīstīt uzņēmējdarbību, izveidojot drošas un veselībai nekaitīgas darba vietas, vēsta Vincevs. Tomēr VDI nereti ir konstatējusi, ka pakalpojums ir sniegts formāli, bet izstrādātā dokumentācija ir ar trūkumiem, piemēram, nav identificēti tādi būtiski darba vides riska faktori, kuru dēļ nodarbinātie ir pat gājuši bojā, veicot savus darba pienākumus.

Kā piemēru inspekcija min nelaimes gadījumu darbā ūdens attīrīšanas iekārtu baseinā, kas prasīja divu darbinieku dzīvības. Kompetentā institūcija nebija pareizi veikusi darba vides risku novērtējumu, neparedzot reāli pastāvošos draudus darbinieku drošībai un veselībai, ko rada notekūdeņu izdalītās indīgās gāzes, kuru dēļ nodarbinātie zaudēja samaņu, iekrita notekūdeņu baseinā un noslīka, vēsta VID.

Arī citos gadījumos inspekcija ir identificējusi normatīvo aktu pārkāpumus pakalpojumu sniegšanā, kopumā trīs reizes administratīvi sodot dažādas kompetentās institūcijas.

Darba inspekcija aicina darba devējus, kuri ir izmantojuši kompetento institūciju pakalpojumus un uzskata, ka saņemtais pakalpojums ir bijis formāls vai neatbilstošs normatīvo aktu prasībām, rakstīt uz e-pastu – nekvalitativs@vdi.gov.lv. Inspekcijas pārstāvji veiks uzņēmuma apsekojumu, izvērtējot darba vides riska novērtējuma u.c. darba aizsardzības darbu kvalitāti. Pārbaudes tiks veiktas visa šī gada garumā visā Latvijas teritorijā.

Darba inspekcija ar šo mēnesi savā interneta mājas lapā www.vdi.gov.lv ievietos informāciju par kompetentajām institūcijām, kas ir administratīvi sodītas par normatīvajiem aktiem neatbilstoša pakalpojuma sniegšanu, kas ļaus darba devējiem labāk izvērtēt potenciālo sadarbības partneri pirms sadarbības uzsākšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!